Nekada stara drvena štala, a sada udoban porodični dom: kuća sa crnom fasadom oduševljava svojom jednostavnošću

Više slika

Više slika

Ovaj udoban porodični dom je nekada davno bio stara drvena štala...

Sadašnji oblik kuće i završna obrada fasade crnosmeđom daskom upućuju na stare drvene štale, kojih je još nekoliko sačuvano u okruženju. Poštovanje istorije lokaliteta pokrenulo je analizu, prikupljanje fotografija i arhivskih mapa područja kako bi se stvorila građevina koja bi bila spona između tradicije i današnjice.

Planiranje unutrašnjeg rasporeda u prizemlju je počelo prilično neobično, sa prednjim prozorom i prostorom za sedenje koji je trebalo da bude centralno središte celokupnog životnog prostora, a to je bila osnova na kojoj je postavljen raspored ostalih prozora. Po principu modernizma i funkcionalizma, gde 'forma prati funkciju', projektovanju fasade je prethodilo planiranje funkcionalnosti u objektu, a tome je usklađena šema prozora na fasadi, tako da cela kuća ima dosledan karakter.

Domaćini su želeli da prvi sprat bude pun, nisu želeli da im tavan i kosine budu postavljeni direktno iznad glave. Otuda skoro puna iskorišćenost visine (oko desetak metara). Cela konstrukcija je od prirodnog drveta, ali prefarbana u belo tako da nestaje na belim zidovima. Svi ovi elementi doprineli su sadašnjem obliku kuće, njenoj visini, proporcijama i funkcionalnom rasporedu enterijera, ali što je najvažnije, jednostavnosti, a opet jedinstvenosti samog tela zgrade.

Najvažnija stvar u dizajnu ove kuće bila je ideja enterijera koji je jednostavan, minimalistički, ali i daje osećaj topline i umirujućeg osećaja. Enterijeri su planirani u standardnoj bazi materijala i boja, odnosno belo, sivo, crno i prirodno hrastovo drvo. Pored ove kombinacije, dizajneri su dodali i zelenu boju u malim količinama, koja se pojavljuje na uglu u dnevnom boravku, na sedištu u predvorju i na uzglavlju kreveta u spavaćoj sobi.

U ovako uređenom prostoru je lako opustiti se i smiriti na kraju dana. To je mesto koje ne želite da napustite i ponekad je teško da se naterate da odete u kancelariju ujutru. Priroda i zelenilo ulaze u kuću i praktično vas okružuju sa svih strana. Preko puta kuće je prostrana zelena površina koja je ostatak starih bara, pored nje teče reka, a dalje su ribnjaci sa uzgajalištem pastrmki i mala šuma.

No, ono što najviše impresionira u vezi ovog arhitektonskog projekta jeste činjenica da je zgrada postavljena u kontekst lokacije ali i okoline. Arhitekte su maksimalno poštovale istoriju i tradiciju, a ipak uspeli da stvore kuću koja privlači poglede svojom jednostavnošću, ali svojom formom ipak ni na koji način ne remeti okolnu prirodu. Jednostavan crni blok sa kosim krovom prekriven smeđom daskom od sibirskog ariša, skandinavska smrča na fasadi i crne klizne kapke u prizemlju čine izgled koherentnim i nenametljivim.

U procesu izrade objekta pojavila se ideja da se armirano-betonski plafon ostavi sa utisnutim oplatnim daskama, koje su postavljene kao podloga pre betoniranja plafona. Struktura plafona je nepravilna, nije idealna i nije bilo moguće napraviti ujednačenu boju i teksturu, ali u tome i jeste čar nesavršenosti i prirodnosti ovog materijala.

Arhitekte su želele da spoje materijale i teksture koji bi stvorili konzistentnu, čistu formu za prikazivanje umetnosti. Bez suvišnih elemenata, sve ono što je bitno u ovom enterijeru dopunjeno je zelenilom i biljkama.

Povezane teme

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...

22.05.2024 Arhitektura

Aston Martin Residences Miami: najviši stambeni neboder u obliku jedra

Prvi put najavljen 2016. godine, ovaj projekat je završen 2021. godine, i predstavlja prvi završeni projekat nekretnina ovog proizvođača automobila.

20.05.2024 Arhitektura

Održiva arhitektura: kako graditi budućnost bez oštećenja planete?

U projektovanju zgrada koje svakodnevno gradimo, koristimo ogromne resurse i ostavljamo neizbrisiv trag na samoj zemlji. Ali šta ako bi se naše strukture mogle neprimetno uklopiti...