Jednostavnost monolita sa savršenim pogledom na Egejsko more

Monolit koji je napravio čovek, od 20 metara dužine i 20 metara širine, smešten u pejzaž ostrva Santorini, izdaleka izgleda kao veliki komad vulkanske stene.

Veštački masivni kamen kao da je tu od početka, kao deo vulkanske erupcije, oblikovan je elementima prirode, najviše morem i vetrom. Iako je prirodna erozija izložila formacije čvrste mase i praznine, zamišljena početna veličina monolita je u potpunosti zadržana, a postepenim procesom uklanjanja kamenja stvoreni su zatvoreni i otvoreni životni prostori.

Rupe na površini monolita uokviruju pejzaž i donose svetlost u srce kamena. Koža stene, mešavina zemlje i cementa, kroz vreme prilagođena teksturi i bojama zemlje, ponekad je beličasta i meka na jakoj svetlosti, smeđa u odsustvu sunca, a siva na oblačnom nebu. Unutar kuće percepcija te zemaljske materijalnosti se menja ne samo zbog smenjivanja dnevne svetlosti već i zbog prisustva veštačkog osvetljenja.

Unutrašnjost stenovitog skloništa je zapravo otvoreni prostor koji se sastoji od dnevnih soba, trpezarijskih prostora i prostora za relaksaciju, koji čine glavnu rezidenciju sa dva pansiona. Otvoreni plan prizemlja je u direktnoj vezi sa spoljnim dvorištima i okolinom kao što je plavetnilo Egejskog mora, kao i žuta i zelena boja vinove loze u dvorištu. Potkrovlje smešteno pod zasvođenim krovom, vodi do prelepe terase, idealnog mesta za posmatranje neverovatne okoline.

Komadi jednostavnog, gotovo primitivnog, ručno rađenog nameštaja, izrađenog od raznih materijala kao što su beton, crni kamen, mermer, drvo, gvožđe, somot, glina i staklo, pažljivo su smešteni u unutrašnje i spoljašnje prostore. Tokom letnjeg perioda i pod zaslepljujućim suncem, stanari koriste male bazene da se rashlade ali i ostanu na obodu monolita, okruženi divljim šiljastim mediteranskim biljem.

izvor: kapsimalisarchitects

Povezane teme