Duh jedrenja uhvaćen u krovu porodične kuće: neverovatno delo moderne arhitekture

Više slika

Više slika

Ovaj projekat nosi ime koje odražava inspiraciju nautikom i predstavlja harmoničan niz struktura koje spremno odgovaraju ekološkim izazovima gradnje u ovoj regiji...

Sail House je dom prožet duhom drvenih brodova sa njihovim jarbolima, jedrima i detaljima od nerđajućeg čelika, čime se oživljava ta veza u samoj arhitekturi. S obzirom na izazove gradnje u karipskom okruženju, struktura je bila montažna, pažljivo upakovana u petnaest transportnih kontejnera prilikom prevoza na ostrvo. Ovaj proces transporta je osmišljen kako bi maksimalno iskoristio prostor i resurse, s naglaskom na minimalni otpad.

Montažna konstrukcija je postavljena na betonsku osnovu koja istovremeno služi kao rezervoar za sakupljanje vode, čvrsto povezujući kuću sa prirodnom okolinom. Ova konstrukcija omogućava da aluminijumske grede budu odvojene od temelja, minimizirajući uticaj na okolnu džunglu.

Kuća sa krovom inspirisanim nautikom i jedrenjemphoto: Nicola Cornwell

Održivost je od samog starta bila suština ovog projekta. Aluminijumski strukturalni sistem, otporan na koroziju, obavijen je obnovljenim daskama od gvožđa koje su reciklirane sa napuštenog pristaništa. Osim toga, podovi, terase i vertikalne žaluzine su izrađeni od istih obnovljenih materijala, efikasno kontrolišući sunčevu svetlost i prirodnu ventilaciju.

Održive karakteristike kuće obuhvataju sakupljanje atmosferske vode, upotrebu obnovljivog drveta, pasivnu ventilaciju i fotonaponske panele. Ovaj projekat ne samo da generiše sopstvenu električnu energiju i prikuplja vodu, već i prilagođava unutrašnje i spoljašnje uslove kako bi odgovarao lokalnoj mikroklimi.

Zahvaljujući zateznim membranama, neobičan krov pruža duboku hladovinu i efikasno štiti od sunca - što je prilično  izazovno za tradicionalne, nefleksibilne krovove. Osim toga, krovovi su dizajnirani da sakupljaju kišnicu i stvaraju termalni dimnjak, efikasno odvodeći toplotu s vrha objekta i omogućavajući optimalnu unakrsnu ventilaciju.

Udobna terasa kuće sa neobičnim krovom inspirisanim nautikomphoto: Nicola Cornwell

Sakupljena voda se skladišti u temelju i koristi za hlađenje putem centralnog jarbola u kući kada je to potrebno. Ovo rešenje za prikupljanje i korišćenje vode omogućava da se godišnje potrebe za vodom zadovolje unutar same strukture, jasno pokazujući da održivost može biti i funkcionalna i estetski privlačna.

Povezane teme

09.04.2024 Arhitektura

Harmoničan spoj istorije i modernog dizajna

Ova kuća predstavlja spoj klasičnog dizajna sa modernim elementima, uz duboku povezanost sa prirodom, što je rezultat marljivog rada dizajnerskog tima i pažljive izrade svakog deta...

07.04.2024 Arhitektura

Pažljiv dizajn malu kuću pretvara u oazu mira i udobnosti

U današnjem svetu koji se neprestano menja i prilagođava novim izazovima, koncept malih, kompaktnih kuća postaje sve privlačniji. Ove kuće su pažljivo dizajnirane kako bi pružile s...

05.04.2024 Arhitektura

Ova naizgled jednostavna kuća je simbol udobnosti i topline

Svi delovi kuće dizajnirani su tako da se uklapaju u prirodno okruženje, tako da slobodno možemo reći da ova naizgled jednostavna kuća definitivno pruža udobnost i toplinu svojim v...

03.04.2024 Arhitektura

Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

24.03.2024 Arhitektura

Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Ova biblioteka je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, koja pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.

20.03.2024 Arhitektura

Lepota skandinavske arhitekture: elegancija, minimalizam i funkcionalnost

Skandinavski stil arhitekture je jedinstveni izraz koji kombinuje funkcionalnost, estetiku i prirodne elemente kako bi stvorio harmonične i udobne prostore.