Drvena kućica na drvetu i to usred drveća?

Samo 4 meseca bilo je dovoljno da se izgradi ova ljupka kućica, nedaleko od grada Ubuda na Baliju...

Ništa spektakularno, bar na prvi pogled, zar ne? Ali, ako malo bolje zagledate, videćete da se radi o drvenoj kućici smeštenoj na drvetu, koja je uz to dodatno okružena gustim krošnjama drveća. Sasvim dovoljno “drvene atmosfere” za jedno mirno područje sa visokim životnim standardom...

Bar se tako opisuje ovaj deo Indonezije koji je okružen ugodnim restoranima i barovima, a istovremeno gotovo ugrađen u bujna polja pirinča. Strukturu ove drvene kućice čini jezgro koje drže četiri vertikalna stuba oivičena stepeništem, što dalje spušta i plafon i podnu ploču čvrstim čeličnim kablovima koji se protežu od tog istog jezgra. Upravo na ovaj način dobija se mnogo manji presek elemenata i građevinskih delova unutar cele zgrade. To je ujedno bio i vodeći princip arhitekata – stvaranje vitkih fasada sa tankim okvirima prozora i pločama koje ne moraju da nose ništa osim sopstvenog tereta!

Kućica u sebi krije kuhinju sa velikim dnevnim boravkom, prililčno prostranu spavaću sobu sa dodatnim prostorom za sedenje kao i zajedničko kupatilo. Inače, maksimum četiri osobe mogu stati u ovaj udoban životni prostor koji ne samo da nudi veliku funkcionalnost već i pruža zadivljujuć pogled na okolna pirinčana polja.

Cilj stvaranja ovog magičnog vrta bio je kreiranje sanjivog i divljeg lavirinta od višegodišnjih biljaka i drveća sa niskim održavanjem, skrivenim mestima za sedenje, i uživanje u pogledu na susedna pirinčana polja. Okolne bašte su pune cveća, tropskog ukrasnog bilja i jestivog voća, što predstavlja dodatan bonus kada je čitav ovaj drveni projekat u pitanju.

Izvor: architonic

photo: Arley Mardo

Povezane teme