Beli kedar, sivi čelični krov i neverovatan pogled na gustu šumu: to su odlike ovog porodičnog doma

Više slika

Više slika

Ova prelepa kuća u Kanadi ima zanimljiv i ekološki osvešćen dizajn...

Najbolje od svega - smeštena je u gustoj šumi, tako da njeni stanari sa svih strana uživaju u neverovatnom pogledu na netaknutu prirodu. Kuća je sastavljena od tri glavna dela koja prate krivine zemlje kako bi se što bolje integrisala u okolni pejzaž.

U prvoj zoni, blago uvučenoj u planinu, nalaze se keramička radionica i garaža. U drugom delu, obloženom Corten čelikom, smeštene su glavna spavaća soba, kupatilo i prostori za odlaganje. Veliki dnevni boravak nalazi se ispod pomenutog dela. Glavni volumen, okrenut prema jugu, ima veliki otvor na dva nivoa koji se otvara prema šumi i planini u daljini, dok se krov proteže ka zapadu i pokriva spoljnu terasu.

Kuća je vešto obložena belim kedrom kako bi se što bolje uklopila u okolnu šumu i sakrila se u pejzažu. Corten čelik, koji je inače sklon oksidaciji, reflektuje gvozdene stene u okolini i doprinosi rustičnom izgledu kuće. Sivi čelični krov štiti oblike kuće od puta iznad. Pri izradi projekta, posebna pažnja je posvećena orijentaciji kuće kako bi se iskoristila pasivna solarna energija.

Prostorije su osmišljene s otvorima prema jugu kako bi se iskoristila sunčeva svetlost i termalna masa podne ploče. Takođe, na južnoj fasadi koriste se različite metode za zaštitu od sunca tokom leta kako bi se izbeglo pregrevanje, a otvori omogućavaju unakrsnu ventilaciju.

Kuća je dobro izolovana kako bi se smanjili operativni troškovi grejanja i hlađenja. Zidovi imaju izolacionu vrednost R46, a krovovi R62. Projekat uključuje i studio za keramiku, tako da se slobodno može reći da ova prelepa kuća zapravo funkcioniše kao mesto gde se spajaju kućni, radni i kreativni prostori, pružajući inspirativan i funkcionalan ambijent za rad i porodični život.

Na kraju, ne zaboravimo da pomenemo da ovaj zanimljiv dom ima brojne otvore i prozore koji omogućavaju spektakularne poglede na okolnu prirodu. Svi otvori su dizajnirani tako da stvaraju različite odnose s pejzažom i pružaju različite nivoe svetlosti i privatnosti u različitim delovima kuće.

S ovim izvanrednim dizajnom i pažnjom prema ekološkim principima, ova rezidencija pruža svojim stanarima jedinstvenu povezanost s prirodom i okruženjem.

Povezane teme

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.

11.06.2024 Arhitektura

Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa p...

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...