Louis Poulsen i nasleđe Poul Henningsen-a

Louis Poulsen i nasleđe Poul Henningsen-a

Uticajni danski dizajner, arhitekta, pisac i kulturni kritičar, Poul Henningsen (1894-1967) imao je značajan uticaj na dansko izražavanje i dizajn. Njegovo nasleđe predstavlja polaznu tačku stremljenja za oblikovanjem svetlosti koje Louis Poulsen neguje do današnjeg dana.

 

Poul Heningsen je rođen u Kopenhagenu 1894. godine kao sin danskih pisaca Agnes Heningsen i Karla Evalda. Počeo je da se bavi tradicionalnom arhitekturom u duhu funkcionalizma, ali su se vremenom njegova profesionalna interesovanja promenila i fokusirala uglavnom na sferu osvetljenja, u kojoj je ostavio neizbrisiv trag.

 

U procesu dizajna lampi, Poul Henningsen nije prvenstveno bio inspirisan formom, već time da stvori optimalno osvetljenje. Saradnju sa Louis Poulsen-om započeo je 1924. godine kada su nastali crteži prve PH lampe, a partnerstvo se nastavilo do kraja njegovog života.

 

 

Poul Henningsen-ov rad na polju osvetljenja je bio pionirski i revolucionaran jer je postavio temelj teorije osvetljenja koje je Louis Poulsen nastavio da praktikuje. Njegov sistem sa tri abažura koji emituje funkcionalno i prijatno svetlo bez odsjaja zasnovao je na studijama najoptimalnije iskorišćenosti izvora sa užarenom niti.

 

Forma abažura bila je određena načinom na koji je želeo da oni oblikuju i reflektuju svetlost i nastala je kao proizvod detaljnih proračuna i izrade mnogobrojnih modela. Bio je prva osoba koja je u procesu dizajna svetiljki sledila naučni pristup kroz studije svetlosti.

 

Funkcija i dizajn Louis Poulsen proizvoda odražavaju i podržavaju ritam prirodnog svetla u skladu sa nasleđem Poul Heningsen-a. Svaki detalj ima svrhu, a svaki dizajn počinje i završava se svetlom.

Sistem PH lampi

Sistem PH lampi

 

Porodica PH svetiljki sa tri abažura  danas broji 30 lampi, uključujući tri za spoljašnju upotrebu. Poul Henningsen se nije bavio samo dizajnom, već je postavio čitav sistem, a tokom godina je proizvedeno oko hiljadu različitih modela.

 

Porodica se sastojala od stonih, podnih i zidnih lampi, kao i niza različitih lustera, koji su 30-ih godina bili veoma popularni za osvetljenje privatnih kuća sa visokim plafonima.

Svetiljke su bile dostupne u različitim bojama, kao i u nizu veličina, što je omogućavalo mnoštvo kombinacija. Prvi abažuri su bili od metala sa obojenom donjom površinom u  belu, zlatnu ili srebrnu boju, u zavisnosti od toga da li je potrebno difuzno, toplo ili hladno svetlo. Kasnije su se koristili i stakleni abažuri koji su pored emitovanja svetlosti naniže, pružali i opšte osvetljenje prostorije.

Korišćenjem dizajna zasnovanog na logaritamskoj spirali, Poul Henningsen je postigao ravnomernu distribuciju svetlosti po celoj krivini površine abažura, što je zajedno sa difuznom refleksijom kroz staklo omogućilo kontrolu odsjaja i senke. Svaki abažur zbog udaljenosti od izvora podjednako umanjuje količinu emitovane svetlosti.

 

Brojevi modela PH lampi odnose se na veličinu abažura i korespondiraju sa prečnikom gornjeg abažura. Postojali su „čisti“ modeli, kao što je 2/2, ali i „hibridni“ modeli poput podne lampe PH 3½-2½.  

LUSTER PH 5

 

Poul Henningsen je predstavio svoj čuveni luster PH 5 1958. godine kada je bio izložen u Danskom muzeju dekorativnih umetnosti. Naziv PH 5 nastao je po veličini glavnog abažura, koji je prečnika 50 cm. Nastao je kao odgovor na stalne promene oblika i veličine sijalica sa užarnom niti, na tadašnjem tržištu.

 

Dizajn ovog modela ostao je neprevaziđen i danas je efektan detalj u enterijeru.

 

LUSTER PH 5

Kada je lampa lansirana, kritički je pisao o tome kako je izgubio veru u to da će proizvođači sijalica sa užarenom niti ikada naučiti da vode računa o interesu potrošača i zdravom razumu: „Prihvatio sam sudbinu i sa dozvolom Louis Poulsen-a sam isprojektovao PH svetiljku koja može da se koristiti sa bilo kojim izvorom svetlosti, božićnim lampicama ili sijalicama sa metalnom niti od 100V. Doduše, fluorescentna cev bi već bila preveliki zahtev!“


Henningsen je želeo da poboljša karakteristike reprodukcije boja svetlosti u PH 5. Zbog toga su crvene i plave nijanse diskretno umetnute da dopune boju u delu spektra u kome je oko najmanje osetljivo – crvene i plave oblasti. Ovim je potisnuta svetlost u srednjem žuto-zelenom spektru u kome je oko najosetljivije.

 

Louis Poulsen i nasleđe Poul Henningsen-a

U to vreme niko nije znao da će PH 5 postati sinonim za PH svetiljku koja ostaje u potpunosti bez odsjaja, bez obzira na to na kojoj visini je instalirana ili koji izvor svetlosti se koristi. Crveni i plavi prstenovi, međutim, nisu više neophodni za postizanje vrhunskog kvaliteta svetlosti, pošto današnji izvori reprodukuju dnevnu svetlost mnogo bolje nego u vreme Henningsen-a.

 

PH 5 se danas proizvodi u nizu različitih boja. U 2020. godini, asortiman je proširen monohromatskim varijantama: black, white i ultra blue. Serija PH 5 Pastels predstavljena je 2022. sa monohromatskim pastelnim bojama: Oyster Grey i Pale Rose, kao i dve kombinacije pastela, koje odražavaju moderne trendove enterijera, i to: Oyster Grey, Blue i Pale Rose kao i Blue, Pale Rose i Peach.

LUSTER PH ARTICHOKE

LUSTER PH ARTICHOKE

 

PH Artichoke je nastala 1958. godine specijalno za Langelinie Paviljon, modernistički restoran u Kopenhagenu, u kome do današnjeg dana, kao internacionalna ikona dizajna nastavlja da očarava goste.

 

Prepoznatljiv oblik i dizajn lustera koji se sastoji iz 72 listova fiksiranih na 12 čeličnih lukova. Ovakva konstrukcija obezbeđuje osvetljenje koje je u potpunosti bez odsjaja, bez obzira na to iz kojeg ugla se posmatra.

PH Artichoke se i danas ručno sastavlja kako bi se obezbedio visok kvalitet izrade, osvetljenja , ali i čista elegancija koja je zaista bez premca. Ova čuvena svetiljka je još uvek dostupna u svojoj originalnoj bakarnoj završnoj obradi. Vremenom su dodate i verzije proizvedene od brušenog i poliranog čelika, mesinga i belog metala. PH Artichoke black je predstavljena 2020. godine sa mat crnom završnom obradom. Ova verzija uspešno konsoliduje smeo izgled za savremeni enterijer, bez kompromisa po pitanju dizajna ili kvaliteta osvetljenja.

 


Ukoliko ste u potrazi za savršenom rasvetom koja će vašem prostoru dati jednu posebnu notu, a čiji dizajn je večan i sa potpisom čuvenog Poul Henningsen-a, onda je Angels Studio u Strahinjića Bana br. 21 u Beogradu, pravo mesto za vas. Kao zastupnici brenda Louis Poulsen u Srbiji, već dugi niz godina ostali su verni ovom bezvremenom stilu, a profesionalci iz ovog studija vam mogu pomoći i u dizajnu vašeg enterijera. Kontakt telefon: +38111 29 10 110 i +38164 128 1498