Kompletno audio - vizuelno iskustvo: gramofon koji menja boje

Gramofon II Brajana Enoa inspirisan je njegovim eksperimentima sa svetlom...

Brajan Eno je predstavio svoj novi gramofon dizajniran da odražava ambijentalni zvuk po kojem je poznat. Gramofon II je drugi gramofon koji je muzičar objavio nakon svog debitantskog izdanja 2022.

U 2018, Eno je govorio o tome da je fasciniran svetlošću u svom radu, i kao muzičar i kao vizuelni umetnik. Njegovi eksperimenti korišćenja svetlosti kao medijuma datiraju iz 1960-ih, čineći Gramofon II odgovarajućim režimom za slušanje njegove muzike, kao i ploča drugih umetnika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @inawrldfullofsoss

Eno, međutim, podstiče njegovu upotrebu čak i kada neko ne sluša muziku. „Kada ne mora ništa posebno da radi, na primer, da pusti ploču, to je skulptura. Tako da mi se sviđa ideja o ovom kontinuitetu“, kaže on.

Sam gramofon je napravljen od akrilnih LED svetala i menja boju dok je u upotrebi, krećući se od narandžastih i crvenih nijansi zalaska sunca do neonsko roze i zelene koja podseća na noćni klub - proces koji Eno naziva „pejzaži boja“. Uzorak svetla u boji, način na koji se gase i brzina kojom se menjaju su programirani, ali su posebno dizajnirani da se menjaju sporo i nasumično.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HYPEBEAST UK (@hypebeastuk)

Gramofon II nije napravljen za svakodnevnu upotrebu, već je kolekcionarski predmet, po ceni od 25.000 USD. Samo 150 izdanja gramofona biće prodato širom sveta.

Povezane teme

10.05.2024 Tehnika

Revolucionarna CLVX 1 tastatura i tačped u jednom

Sa svojim inovativnim dizajnom i naprednim funkcijama, ova tastatura obećava da će unaprediti produktivnost i udobnost korisnika širom sveta.

07.05.2024 Tehnika

Elegantan robot za prečišćavanje vazduha koji sam otkriva i čisti zagađenja

Zamislite da vaš prečišćivač automatski ide tamo gde je vazduh najlošiji, umesto da stalno pratite i kontrolišete njegov rad.

02.05.2024 Tehnika

Prelepo dizajniran prenosivi gramofon za sve ljubitelje dobrog zvuka

Coturn CT-01 nije samo ideja i fensi iskustvo – to je potpuno razvijen i funkcionalan uređaj. Fotografije i video snimak nisu samo prikazane iluzije koje se obično koriste u svrhu...

27.04.2024 Tehnika

Dosadan telefon: rešenje za digitalni detoks

Za razliku od popularnih pametnih telefona, Dosadan Telefon pristupa tehnologiji na minimalisticki način, uklanjajući pristup internetu, platformama društvenih mreža i ometanja bez...

22.04.2024 Tehnika

Sony ULT Tower 10: moćan zvučnik za žurke do zore

Sa snažnim zvukom, impresivnim LED osvetljenjem i mogućnošću sinhronizacije sa muzikom, ovo je zvučnik koji će ispuniti svaku prostoriju energijom i ritmom.

16.04.2024 Tehnika

Novi dizajn aparata za kafu koji očarava svojom jednostavnošću i estetikom

Aparat za kafu u zrnu ne pokušava da bude previše fensi. Ne izgleda previše industrijski ili previše visokotehnološki. Umesto toga, pokušava da se opredeli za vizuelnu familijarnos...

11.04.2024 Tehnika

Pametni čajnik "čita" vaše raspoloženje kako bi vam napravio savršen napitak

Bez obzira da li želite jutarnju dozu kofeina, relaksaciju posle napornog dana ili samo malo opuštanja, ovaj pametni aparat za čaj će vam pripremiti savršen napitak koji odgovara v...

08.04.2024 Tehnika

Motorola Edge 50 Pro: minimalistički pametni telefon vredan pažnje

Dizajn pametnih telefona je trenutno veoma dinamičan i ponekad može biti previše živopisan, pa se može javiti želja za nečim jednostavnijim ali estetski prijatnim. Sve to donosi te...

05.04.2024 Tehnika

Nova Husqvarna robotska kosilica sa ugrađenim GPS sistemom

Smanjeni troškovi rada, poboljšana efikasnost i dosledno dobro održavan travnjak čine Automover 520 EPOS nezaobilaznim alatom za negu travnjaka u budućnosti.

02.04.2024 Tehnika

Ekskluzivna kolekcija tastatura inspirisana Naruto Shippuden univerzumom

Higround donosi Narutov svet direktno u vaše ruke sa svojom najnovijom kolekcijom perifernih uređaja, predstavljajući ekskluzivnu liniju tastatura, podloga za miša i još mnogo toga...

30.03.2024 Tehnika

Savršenstvo estetike i tehnologije u sklopivom Bluetooth mišu

Inspirisan geometrijom origami preklopa, OriMouse pruža udobno držanje i visoku preciznost, a istovremeno održava svoj prepoznatljivi ravan oblik.