Najzdravija i najlepša boja za farbanje jaja

Ovaj uskršnji uradi sam projekat zahteva malo više truda, ali krajnji rezultat će vam pokazati koliko zapravo vredi…

Čak i oni koji nisu neki ljubitelji farbanja jaja će poželeti da isprobaju ovu tehniku, jer su ovo najlepše i pre svega najzdravije ofarbana jaja! Jaja koja budete ofarbali na ovaj način biće jedinstvena u predivnim nijansama plave, zelene i ljubičaste boje, koja neće imati veštački izgled.

Za ovakvo bojenje jaja ne koriste se veštačke boje niti bilo koja sredstva, pa su samim tim znatno zdravija od jaja koja su obojena bojama iz kesica ili onih koja su dekorisana šljokicama, nalepnicama i slično. Mi vam dajemo uputstvo, korak po korak, za postizanje ove boje.

Materijal:

  • Kuvana jaja

  • Gaza

  • Konopac ili gumice

  • Šolje u kojima ćete farbati jaja i kašike za vađenje

  • Crveni kupus –plava boja , borovnice – siva i sivo plava, i grožđe – boja lavande i tamno plava

  • Bilje, listići ili cvetovi za ocrtavanje dezena

  • Daska na kojoj će se jaja sušiti

Uputstvo za rad

Pripremite boje po svom izboru. Isecite kupus u komade, isperite borovnice i oberite grožđe. Dodajte boju – svaku pojedinačno, u posudu sa vodom i ostavite da proključa. Smanjite ringlu koliko god da je to moguće, i ostavite da se kuva pokriveno 15 do 30 minuta.

Potom, koristite kašiku za ceđenje i izvadite komadiće biljaka koje ste ubacili u vodu kako biste napravili boju, tako da u šerpi ostane samo tečnost. Ostavite da se ohladi do sobne temperature i prespite u manje činije ili šolje. Po želji možete dodati 1 supenu kašiku sirćeta po šoljici, što može rezultirati jačim bojama.

Isecite gazu na kvadrate 15cm x 15 cm i stavite sa strane, a potom odaberite svoje listiće koje ćete koristiti za dodavanje šare, odnosno dezena jajima. U ovom primeru, korišćena je paprat, korijander, majčina dušica i živa ograda.

Jednu po jednu biljku pažljivo naslonite na jaje i potom ga čvrsto obmotajte gazom, uvrtajući sve krajeve kako bi jaje bilo što bolje umotano. Naravno, za ovo možete koristiti i stare najlon čarape. Kada obmotate jaje, gazu ili čarapu vežite kanapom ili gumicom. Potom, potopite celo jaje u boju po izboru. Ponovite sa svim jajima i dezenima.

Kada završite sa potapanjem jaja u boju, prenesite ih u frižider i držite ih tamo sve dok ne dobiju nijansu boje koja se vama dopada. U našem primeru možete videti jaja koja su stajala nekoliko sati u boji, dok su druga bila potopljena i po dva dana. Jaja su rotirana tokom tog vremenskog perioda, kako bi boja bila ravnomerna.

Kada postignete želejnu boju, izvadite jaja iz boje i ostavite ih da se sama prosuše u gazama nekoliko minuta. Potom, pažljivo uklonite gazu i biljku koju ste koristili za dezen i uživajte u boji svog prirodno obojenog uskršnjeg jajeta.

Ova jaja ćete moći lepo da izložite kao glavni dekor i centar pažnje na vašem uskršnjem stolu, a sigurni smo da će se svi gosti diviti njihovoj lepoti. Boje kao što su ove ne mogu se naći u prodaji, a mnogi misle da su ona znatno lepša od onih koja su obojena bojama iz kesice.

Iako ćete se možda namučiti dok ovako obojite jaja, sigurni smo da ćete biti jako zadovoljni krajnjim rezultatom!

Povezane teme

02.07.2024 Ideje

Kako da peškiri dugo ostanu mekani?

Sigurno vam je poznata situacija kada kupite gomilu potpuno novih peškira. Oni su novi, paperjasti, penušavi i mekani.

29.06.2024 Ideje

Teksture na zidu uz pomoć metle

Nema potrebe da kupujete skupe alate ili da plaćate dekoratera koji će transformisati sobe u vašem domu. Pored standardnih ukrašavanja uz pomoć samolepljive trake, četke i valjka,...

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.