Kako da izbelite jaja pre uskršnjeg farbanja

Iako se prema tradiciji uskršnja jaja farbaju crvenom bojom, u današnje vreme, to ne mora uvek biti slučaj…

Jaja farbana lukovinom uvek će u našim srcima zauzimati posebno mesto, asocirajući nas na detinjstvo i vreme kada smo zajedno sa svojim bakama i mamama birali travčice i cvetove kojima ćemo ga ukrasiti.

Uz brojne prirodne načine za farbanje jaja, o kojima više možete pročitati OVDE, danas su nam u ponudi i pastelne nijanse, sedefasti tonovi i oni ukrašeni šljokicama, koji ponekad ne izgledaju toliko dobro kada se nanesu na jaja koja nisu bela.

Pošto su kod nas bela jaja relativno retka, ovog puta vam otkrivamo kako obična jaja možete izbeleti pre nego što počnete sa uskršnjim ukrašavanjem.

ŠTA VAM JE POTREBNO:

- 1 čaša alkholnog sirćeta

- Voda

- Jaja

ŠTA TREBA DA RADITE:

Za početak, jaja prelijte vodom i sirćetom i ostavite ih da se kao i inače, kuvaju na umerenog temperaturi. Kada voda krene da ključa, smanjite temperaturu i po potrebi skinite penu sa površine. Ostavite jaja da se kuvaju još desetak minuta, a nakon toga ih postepeno prohladite hladnom vodom.

Kako bi jaja postala bela ili makar belja nego inače, ispirajte ih pod mlazom vode, pažljivo ih brišući sunđerom ili krpom. To je sve! Nakon toga ćete moći da ih ofarbate bojom po želji koja će uvek doći do izražaja.

Povezane teme

02.07.2024 Ideje

Kako da peškiri dugo ostanu mekani?

Sigurno vam je poznata situacija kada kupite gomilu potpuno novih peškira. Oni su novi, paperjasti, penušavi i mekani.

29.06.2024 Ideje

Teksture na zidu uz pomoć metle

Nema potrebe da kupujete skupe alate ili da plaćate dekoratera koji će transformisati sobe u vašem domu. Pored standardnih ukrašavanja uz pomoć samolepljive trake, četke i valjka,...

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.