Za dodatni stil i udobnost: podovi od prirodno oblikovanog drveta

Danas slavimo jednu od najčarobnijih manifestacija majstorstva prirode - podove od prirodno oblikovanog drveta.

Ovi podovi predstavljaju spoj elegancije i autentičnosti, i donose u naše domove toplinu šuma i dušu drveta koje je godinama raslo pod nežnim milovanjem prirode. Svaki komad drveta nosi sa sobom jedinstvenu priču, a kada se spoje u podni pokrivač, stvaraju prostor koji odiše karakterom i harmonijom.

Podovi od prirodno oblikovanog drveta nisu samo estetski privlačni, već su i održivi, te pridonose ekološkoj ravnoteži. Ovi podovi često dolaze iz pažljivo upravljanih šuma, gde se čuva bioraznolikost i poštuju ekološki principi. Kroz godine, svaka obrada na ovim podovima postaje putovanje kroz priču drveta, od mladog izdanja do zrele lepote.

Uz pomoć moderne tehnologije, dizajneri i drugi kreativci mogu proizvesti sve što im padne na pamet, ali prirodni materijali su i dalje na ceni. Bilo da pričamo o komadima nameštaja, dekoraciji ili samom izgledu okruženja jedne kuće, magija prirode i dalje ostaje nešto što se ne može (tako lako) reprodukovati i masovno proizvoditi.

Zapravo, lepota prirode je neprikosnovena i neuporediva sa bilo čime što se masovno proizvodi i kreira na kompjuteru. Svaki komad, koji priroda kreira je unikatan i veoma vredan, pa samim tim i prilično popularan. Iako se za podove koriste fabrički proizvedene daske, koje su sve nalik jedna na drugu, pod od prirodno oblikovanog drveta postao je pravi hit u svetu.

Kada malo bolje pogledate, shvatićete zašto. Fabrički proizvedeni drveni podovi mogu imati neobičan izgled, ali obline koje su nastale prirodnim procesima su neponovljive. Dužina drveta koja je korišćena za izradu ovog poda, prati liniju njegovog rasta i razvoja, i tako kreira neponovljiv efekat u jednoj prostoriji, koji je šteta prekriti bilo kojom vrstom tepiha.

Bolefloor je jedna od kompanija, koja se bavi proizvodnjom ovog vida drvenog poda. Njihova tehnologija koristi više materijala od jednog drveta, te tako smanjuje negativni uticaj koji čovečanstvo ima na prirodu. Svaka od njihovih ploča je unikatna, baš kao i svako drvo u šumi. Podovi koje oni nude mogu biti od hrastovine, kestena, oraha, višnje ili javora. Filozofija ove kompanije kaže da život nije ravna linija, pa zašto bi onda vaš pod morao biti takav?

Pogledajte njihove spektakularne dizajne na svoju sopstvenu odgovornost – verovatno će vas navesti da odmah razmišljate o renoviranju doma, koji će nakon tog procesa dobiti neviđenu lepotu, koja će oduševiti svakog vašeg posetioca i probuditi u njemu snažnu radoznalost.

Povezane teme

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

04.03.2024 Gradnja

Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata.

01.03.2024 Gradnja

Održiva gradnja i njeni ključni aspekti

Fokusirajući se na obnovljive izvore energije, recikliranje materijala, smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom izgradnje i ekološki prihvatljive građevinske prakse, možemo znatno...

27.02.2024 Gradnja

Najpopularnije boje i dizajn fugni za vaše pločice

Sa pravilnim odabirom boje fugni, možete postići iznenađujuće efekte koji će dodati karakter i stil vašem domu.