U toku su završni radovi na Prokopu, otvaranje planirano za kraj oktobra

Više slika

Više slika

Izgradnja stanične zgrade na Prokopu je u završnoj fazi, a otvaranje se očekuje sredinom oktobra...

Da budemo precizniji, otvaranje Prokopa očekuje se 20. oktobra – baš na Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Trenutno se završni radovi odvijaju unutar objekta, gde je glavni fokus na gipsarskim radovima i postavljanju podnih obloga. Takođe, budući korisnici lokala pripremaju svoje prostore za planirano otvaranje.

Ukupna površina stanične zgrade iznosi 5600 kvadratnih metara, uključujući i prateći komercijalni prostor za maloprodaju i usluge. Kretanje putnika je organizovano prema uzoru na savremene aerodrome, sa jasno odvojenim putevima za dolazne i odlazne putnike, dok je pristup peronima iz stanične zgrade omogućen kroz automatizovane kontrolne barijere. Tu će putnici skenirati svoje karte a zatim kroz centralni hodnik izabrati željeni peron.

U samoj zgradi su postavljene dve pozicije za vertikalnu komunikaciju sa peronima, a za tu svrhu su instalirani liftovi i pokretne trake za svaki peron, pored klasičnih stepenica. Unutar stanice se nalazi osam šaltera za prodaju karata, četiri sa leve i četiri sa desne strane ulaza. Planirano je da šalteri s desne strane budu stalno otvoreni, dok će preostala četiri sa leve strane biti u funkciji prema potrebama, posebno u slučaju velikog broja putnika.

Pored šaltera, karte će biti dostupne i putem samouslužnih automata, a za sve informacije putnicima će biti na raspolaganju poseban info-pult pod nazivom "Srbija voz". Uslužni i maloprodajni objekti zauzimaju ukupno 800 kvadratnih metara prostora, sa ukupno 14 objekata, od kojih je 12 namenjeno komercijalnim aktivnostima, dok su dva predviđena za medicinsku ambulantu i potrebe Turističke organizacije Beograda.

Ponuda će obuhvatiti kafiće, restorane, pekaru, apoteku, kiosk, rent-a-car i druge usluge. Takođe je planirana otvorena čekaonica za putnike i njihove pratitelje u centralnom delu objekta.

Uprkos značajnom napretku u izgradnji stanične zgrade, kompleks na Prokopu još uvek nije potpuno završen. Nedostaju tehničke službe neophodne za funkcionisanje železničkog saobraćaja, prva dva koloseka nisu završena, a nedostaje i donji stanični trg sa pristupnim saobraćajnicama prema autoputu.

Za nastavak radova, uključujući izgradnju nedostajućih funkcionalnosti stanice, obezbeđen je kredit Svetske banke od 25 miliona evra, pa se nadamo da nećemo morati dugo čekati na sledeću fazu radova.

Povezane teme

12.02.2024 Gradnja

Za transformaciju svakog prostora: trendy 3D zidne obloge od mermera

Ove obloge omogućavaju vam da stvarate intrigantne vizuelne efekte, ističući određene delove prostorije ili stvarajući iluziju dodatne dimenzije.

09.02.2024 Gradnja

Vinil ili laminat - šta odabrati?

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil p...

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.