Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

MAD Architects, poznati po svojim revolucionarnim kreacijama i impresivnim strukturama, nikada ne streme samo prosečnosti...

Njihova najnovija kreacija - aerodrom Lišui, koji se gradi usred šumovitog područja kineske provincije Džeđiang, nije izuzetak. Ovaj aerodrom odiše vizuelnom snagom, podsećajući na veliku belu pticu spremnu za let.

Iako se završetak aerodroma Lišui očekuje krajem 2024. godine, još uvek ima mnogo posla pre nego što dostigne nivo ovih izvanrednih rendera. Prema rečima čelnika studija MAD Architects, Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.

Prvi aerodrom u ovom regionu planiran je kao domaći regionalni aerodrom sa godišnjim kapacitetom od milion putnika, smešten na brežuljkastom terenu 15 kilometara jugozapadno od grada. Struktura aerodroma će se uzdići skoro 79 stopa i obuhvatiće površinu od 130.000 kvadratnih metara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HYPEBEAST (@hypebeast)

Unutrašnjost će biti očaravajuće oblikovana zakrivljenim drvenim detaljima i velikim centralnim krovnim prozorom, omogućavajući obilju prirodne svetlosti da prožme prostor. Planirano je da se obezbedi lako kretanje putnika, sa polaznim objektima smeštenim na prizemlju radi lakšeg pristupa, dok će čekaonice biti smeštene na višim spratovima.

Ovaj impresivni aerodrom će biti prekriven velikim srebrno-belim krovom koji se uzdiže poput krila ptice kako bi se savršeno uskladio sa okolnim planinama i samim tim postao svojevrsna duhovna ikona ovog regiona. Štaviše, projekcije pokazuju da će aerodrom moći da primi gotovo 5 miliona putnika godišnje do 2030. godine, sa planovima za dodatni međunarodni terminal kao potencijalno proširenje u budućnosti.

Povezane teme

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.

26.04.2024 Gradnja

7 saveta za bezbedne električne instalacije

Loši poslovi renoviranja mogu predstavljati pravu zbrku i uneti nesigurnost u vaš dom, ali problemi sa električnim instalacijama mogu doći kao ozbiljan zdravstveni i bezbednosni ri...

23.04.2024 Gradnja

Bakar kao materijal budućnosti

Bakar ima beskrajne fizičke, hemijske i mehaničke osobine i kao rezultat toga, nalazi se u različitim poljima dizajna i arhitekture.

22.04.2024 Gradnja

Zamena dotrajale stolarije smanjuje račune za struju

Pored racionalizacije korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamena stolarije, a proleće i leto su...

18.04.2024 Gradnja

Ovako će izgledati park i podzemna garaža kod renoviranog hotela Bristol

Sa luksuznom podzemnom garažom, preuređenim parkom i bogatim sadržajima, ova revitalizacija obećava da će postati novo srce ovog dela Beograda.

12.04.2024 Gradnja

Novi Beograd dobija novi Nacionalni Bokserski Centar

Nacionalni bokserski centar naći će svoje mesto iza stambenih blokova u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na prostranoj parceli od oko 22.000 m2.

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...

31.03.2024 Gradnja

Inovativni akustični apsorber visokih performansi izrađen od recikliranih materijala

Ovo remek-delo akustične tehnologije visokih performansi ne samo da apsorbuje zvuk, već takođe uklapa estetiku prirodnog sveta u svaku prostoriju u kojoj se nađe.