Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Više slika

Više slika

Na obali Save nedavno je završena izgradnja impresivne pešačke platforme iznad vode, poznate kao "Selfi mostić".

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku. Konstrukcija platforme predstavlja pravo inženjersko dostignuće, sa rasponom od neverovatnih 116 metara iznad vode, bez oslonaca u reci.

Nakon tri godine gradnje i neophodnih statičkih testiranja, platforma je konačno otvorena za pešake ovog vikenda, pružajući im nezaboravne trenutke na novom izletištu. Platforma se sastoji od modularnih mostovskih delova, a gradnja je bila izazovna s obzirom na specifičnost lokacije.

Delovi su prevoženi baržama i postavljani na privremene nosače, stvarajući impresivan konstrukcioni poduhvat. Ova pešačka staza izdiže se iznad reke, pružajući posetiocima jedinstven pogled na okolinu. Konstrukcija se sastoji od sedam visećih čeličnih elemenata, formirajući stazu promenljive širine od 4 metra na sredini do 12 metara na mestu gde se spaja sa glavnim šetalištem.

Sa nosivošću od 500 kilograma po metru kvadratnom, čelična konstrukcija zadovoljava sve tehničke zahteve i garantuje sigurnost svih posetilaca. Staza "mostića" obložena je prirodnim kamenom, pružajući elegantan i prirodan izgled, dok su na podu postavljeni providni stakleni paneli koji omogućavaju još intimniji kontakt sa rekom.

Iako finalno uređenje okoline još uvek nije potpuno završeno, platforma već sada predstavlja omiljeno mesto za šetnju i uživanje u pogledu na reku i okolne pejzaže.

Posetioci mogu da osete bliskost sa vodom i da zabeleže nezaboravne trenutke uz jedan od najlepših vidikovaca u gradu.

Povezane teme

02.06.2024 Gradnja

Multifunkcionalni 3D materijal nove generacije

Wood-Skin je nalik tkivu, fleksibilan kao vlakno, ali čvrst kao drvo, kreiran od najlonske podloge i trougaonih oblikovanih ploča.

30.05.2024 Gradnja

Činjenice o montažnim kućama

Njihova jednostavnost, brzina i cena izgradnje, doprinose tome da montažne kuće imaju znatne prednosti u odnosu na tradicionalne vidove gradnje.

27.05.2024 Gradnja

Vinilni podovi sa efektom pločica

Ova svestrana podna opcija imitira izgled keramičkih ili kamenih pločica, i pruža izdržljivost i jednostavnost održavanja po kojima je vinil poznat.

24.05.2024 Gradnja

Vertikalna šuma: revolucionarni koncept gradnje koji spaja ljude i prirodu

Vertikalna šuma je prototip zgrade za novi format arhitektonskog biodiverziteta koji se fokusira ne samo na ljudska bića već i na odnos između ljudi i drugih živih vrsta.

21.05.2024 Gradnja

Početak radova na spajanju Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije

Ovaj projekat će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije ispod železničke pruge, sa planiranim završetkom u avgustu 2025. godine.

18.05.2024 Gradnja

Materijali budućnosti: šindre, skale i kamene fasade

Rad jednog od najznačajnijih dizajnera u savremenoj arhitekturi, Kenga Kume se nadograđuje na nasleđe japanskog zanatstva dok istovremeno preispituje način na koji koristimo materi...

15.05.2024 Gradnja

Pasivne kuće - čuvaju okolinu

U poređenju s tradicionalno izgrađenim novim kućama, potreba za grejanjem u pasivnoj kući je i do 75% niža i dobija se iz obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...