Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

Iako na modernim građevinama mogu delovati kao element novijeg datuma, brisoleji su zapravo elementi arhitekture koji su vekovima korišćeni za zaštitu od sunca u toplijim krajevima.

U vrelim klimatskim podnebljima postoje mnogobrojni tradicionalni načini zaštite od sunčeve toplote, od perforiranih kamenih paravana koji se protežu preko velikih površina prozorskih otvora kakve možemo da susretnemo u arhitekturi Tadž Mahala, do zastora od bambusa koji se tradicionalno koristi u Japanu, montirajući se sa spoljne strane prozora.

Moderne brisoleje je u fokus arhitekata uveo Le Korbizije. Le Korbizije je tokom tridesetih godina prošlog veka mahom projektovao građevine u vrelim klimatskim podnebljima. Razmišljajući kako da reši problem pregrevanja objekata tokom letnjih meseci, Le Korbizije se dosetio brisoleja. Počeo je da koristi paravane za zaštitu od sunca kao funkcionalan i važan estetski element arhitekture na mnogim svojim objektima.

Brisolej sa pokretnim mehanizmomphoto: iStock

Le Korbizije je čak konstruisao brisoleje sa pokretnim mehanizmima za neke od svojih objekata, na ovaj način omogućavajući zaštitu od sunca tokom leta i prodor sunčeve svetlosti u objekte tokom zime. Posle ovog „izuma“, brisoleji su postali popularni i često korišćeni za zaštitu od sunca na izloženim fasadama objekata. Pojavom klima-uređaja postaje jeftinije rashlađivati prostorije nego projektovati i ugrađivati različite strukture na fasadu objekta.

Sa klima-uređajima smanjuje se potreba za ovakvim načinom zaštite od sunca i brisoleji gube na popularnosti. Poslednjih dvadeset godina, međutim, brisoleji doživljavaju svoj preporod. I zaista, kada posmatramo moderne građevine, možemo se prevariti i brisoleje doživeti kao estetski element.

Istina je potpuno drugačija: u savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture, arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnju. Možemo slobodno reći da su brisoleji postali veoma bitan element arhitekture 21. veka.

Moderna verzija tradicionalnog brisolejaphoto: iStock

U svetu u kojem je ekologija, očuvanje životne sredine i održivost postala imperativ, brisoleji se vrlo dobro uklapaju u trendove. U isto vreme izuzetno zanimljivi, estetski i funkcionalni elementi, brisoleji nude mnogo više od lepog dodatka fasadi.

Iako inicijalno mogu predstavljati veliki trošak, brisoleji se na duge staze mogu isplatiti ukoliko su stručno i pažljivo projektovani i ugrađeni. Ovako instalirani brisoleji predstavljaju efektan i zanimljiv ukras i integralni deo fasade, omogućavajući udoban boravak, život i rad u objektu.

Povezane teme

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

04.03.2024 Gradnja

Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata.

01.03.2024 Gradnja

Održiva gradnja i njeni ključni aspekti

Fokusirajući se na obnovljive izvore energije, recikliranje materijala, smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom izgradnje i ekološki prihvatljive građevinske prakse, možemo znatno...

27.02.2024 Gradnja

Najpopularnije boje i dizajn fugni za vaše pločice

Sa pravilnim odabirom boje fugni, možete postići iznenađujuće efekte koji će dodati karakter i stil vašem domu.