Umetničke slike kao dekor

Više slika

Više slika

Umetnička slika, posebno ako je reč o originalnom i unikatnom delu, je upečatljiv dekorativni element enterijera. Slika će prostoriju učiniti zanimljivijom i definisaće njen karakter.

Umetničke slike manje ili više poznatih autora, muzejski poster ili replika na zidu, ispuniće prostor vašeg doma stilom, učiniti ga vizuelno zanimljivim, a posmatraču omogućiti neprestano istraživanje i ponovno otkrivanje novih detalja ili poruka.

Dom ili kancelarija praznih zidova izgleda previše sterilno i nedovršeno, dok prostrani ormari, pretrpane police i glomazni dekorativni predmeti prostoriju smanjuju, zatvaraju i čine neukusno popunjenom.

Slika na zidu glasno govori i o samom korisniku prostora. Već sama činjenica da je zidove svog životnog ili radnog prostora obogatio slikama je svojevrsna lična priča, a izbor slika i njihov raspored govore o njegovom karakteru i željama.

Slika umetničke vrednosti je vrlo prikladan poklon, ali izbor takvog poklona je nezahvalan, kao i izbor parfema, jer su ukusi različiti. Ako dobijete sliku, bilo da vam se dopada ili ne, i bez obzira na njenu vrednost, nastojte da joj pronađete adekvatno mesto u svom domu. Svaka će slika izgledati lepo ako je uskladite s ostalim elementima, bojama i dekoracijama u prostoru, a ponekad će vas prvo umetničko delo koje ste dobili na poklon podstaći da krenete da stvarate svoju kolekciju i oformiti vaš ukus.

Treba znati da za postavljanje slika nema strogih pravila. Ipak, treba poštovati odnos slike i zida. Središte slike je dobro postaviti u visini očiju odrasle osobe. Slike različitih veličina treba postaviti na različite visine. One većih dimnezija postavite nešto više, i nagnute gornjom ivicom prema napred, dok je male slike koje treba gledati izbliza, dobro postaviti u visini očiju.

Osim na zid, umetničku sliku primereno je postaviti i na kamin, komodu ili drugi niži element nameštaja. Pri tome treba voditi računa da okvir ne bude veći od širine nameštaja. Slike je dobro grupisati u blokove prema sadržaju, izgledu okvira ili međusobnom skladu boja. 

Ako ih grupišete prema izgledu okvira, usklađivanje s okolnim nameštajem važnije je od samog umetničkog stila. Kod grupisanja prema pravcu, stil i sadržaj su ipak važniji od okvira. U tom slučaju boju na slikama treba uskladiti sa bojom zida na koji su okačene ili okolnim nameštajem.

Bilo da su postavljene geometrijski, u nizu ili bez posebnog reda, bitno je da slike na zidu čine jedinstvenu kompoziciju koja mora da izgleda prirodno i harmonično, i da u grupi čine kompaktnu celinu.

Povezane teme

08.05.2024 Dekor

Boje koje najbolje idu uz svetlo plavu u enterijeru

Svetlo plava boja, sa svojim umirujućim i osvežavajućim karakteristikama, često je izbor mnogih, ali pronaći prave nijanse koje će je istaći bez narušavanja njenog suptilnog šarma...

05.05.2024 Dekor

Pitali smo AI kako bi izgledala uskršnja dekoracija doma u Srbiji, a ovo su najbolji predlozi

Kao i svugde u svetu, tako je i kod nas proslava Uskrsa vreme kada domovi postaju oaze boja, mirisa i ukusa, dok se porodice okupljaju kako bi proslavile obnovu života i radost vas...

04.05.2024 Dekor

Upečatljiv viseći uskršnji venac: savršen način za prazničnu dekoraciju doma

Oplemenite svoj prostor ovog proleća uz jednostavan i šarmantan uradi sam projekat - viseći uskršnji venac

02.05.2024 Dekor

Uskršnja dekoracija u 5 koraka!

Kada su u pitanju ideje za uskršnje ukrašavanje, nema pogrešnog pristupa. Praznik možete proslaviti kroz cveće, prikaz omiljenih kolača i peciva, ali i zabavne uradi - sam ideje ko...

30.04.2024 Dekor

Ovog proleća priuštite sebi glamuroznu Uskršnju atmosferu

Proleće i Uskrs su tako dobra kombinacija, a uz par naših saveta glamurozna atmosfera u vašem domu je zagarantovana.

28.04.2024 Dekor

U susret Uskrsu: dekorišite vaš dom u klasičnoj beloj paleti

Bela izražava eleganciju, jednostavnost i čistoću, pa je idealna za stvaranje mirne i privlačne atmosfere u svakom prostoru.

26.04.2024 Dekor

Kako tapete menjaju dizajn spavaće sobe

Predstavljamo vam petnaest primera kako tapete mogu promeniti ambijent u jednoj spavaćoj sobi, koje će vam možda dati inspiraciju za vaš novi projekat redizajna.

25.04.2024 Dekor

Uskršnji dekor u zadnji čas – saveti za brzu prazničnu atmosferu

Uvek postoji par brzinskih trikova koji vam mogu pomoći kada je ukrašavanje životnog prostora u pitanju.

24.04.2024 Dekor

Kako kreativno obojiti jaja za Uskrs

Danas na tržištu postoji bezbroj jestivih boja za ukrašavanje jaja, pa tako farbanje jaja postaje prava umetnost i neretko vam je žao da na dan Uskrsa, isto razbijete i uništite so...

22.04.2024 Dekor

Prolećna čarolija u predsoblju: uskršnje uređenje za topli doček gostiju

Hodnik i predsoblje su prve tačke susreta sa prazničnom čarolijom. Upravo tu, na pragu našeg doma, stvaraju se neodoljivi prostori koji pozdravljaju goste s osećajem topline i rado...

19.04.2024 Dekor

Najlepše uskršnje dekoracije stola

Stiže nam Uskrs, a sa njim i nove ideje za dekoraciju trpezarijskog stola. Kako bismo što lepše proslavili ovaj poseban trenutak, dekoracija stola postaje ključni element koji doda...