Whats new

BDW u Narodnoj biblioteci Srbije

Sedma Beogradska nedelja dizajna je počastvovana pozivom da sve svoje programe održi pod ikoničnim krovom zdanja arhitekte Ive Kurtovića - Narodne biblioteke Srbije...

Na ovaj način BND se priključuje proslavi 180 godina od osnivanja ove institucije značajne za sticanje znanja i očuvanje nacionalne baštine, koja će u renoviranom enterijeru, autora Zorana Radojčića, dočekati i okupiti vodeće svetske i domaće kreativce iz skoro svih oblasti kreativnih industrija. Tim povodom održana je konferencija za medije u ovom zdanju, na kojoj su osnivač i selektor Beogradske nedelje dizajna Jovan Jelovac pričao o finalnom programu BND, upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić o saradnji sa BND-om, dok su idea partners BND-a direktor programa umetnosti i obrazovanja British Council-a Ivana Đurišić i PR i marketing menadžer Instituta Servantes Mirjana Starčević predstavili podršku Beogradskoj nedelji dizajna.

Pored međunarodne kreativne konferencije koja će biti održana 7, 8 i 9 juna u Centralnoj čitaonici Narodne biblioteke Srbije, i drugi programi BND-a su našli svoje mesto u ovoj zgradi, koja je kulturno dobro i kao takva pod zaštitom zakona. Pre svega tu su kreativne radionice i masterklasovi BDW Dizajnlabs, besplatne za profesionalce kreativnih industrija Srbije i regiona, 5 i 6 juna u konferencijskoj sali nacionalne biblioteke, u kome će se inače svako veče od 20 časova prikazivati dizajnerski filmovi BND-a.

goldierocks

Pretvarajući na zaista senzacionalan način celu nacionalnu biblioteku u izložbeni prostor svetskog dizajna, predstavljamo izložbe pod imenom BDW Dizajnpremieres u koprodukciji festivala, kao što su hrvatska «Razum i osećanja», slovenačka “Tihe revolucije”, srpska “Kreativni prostor Srbije” u organizaciji SIEPE, koreanski “Samsung Ekspiriens”, italijanski En&Is Megafon, švajcarski Jerg Boner, španski «Disenjo”, kao i beogradsku premijeru multimedijalne izložbe, čija je svetska premijera bila u maju u Parizu - “Najbolja predavanja BND superzvezda 2006/2011». Sve ove izložbe svečano otvaranje imaju upravo na zvaničnoj inauguraciji BND-a u sredu 6. juna u 20 časova u Narodnoj biblioteci Srbije, sa bogatim modnim, muzičkim i filmskim programom.

Ispred same biblioteke, na vračarskom platou, biće organizovan sada već tradicionalan pravi mali urbani muzički festival “dizajnerske muzike”, BDW Dizajnights, svakog dana od 22, na kome će u četvrtak 7 juna nastupiti DJ Goldierocks, koja uređuje međunarodni muzički radio program British Council-a „Selektor“, a 8. i 9. juna i muzičke atrakcije Gabin i Luminodisco, uz warm up program i afterparty u produkciji partnerskog festivala SHARE. Svi ovi programi su potpuno besplatni za posetioce.

Još dva dana mogu da se nabave ulaznice po povlašćenoj ceni od 18.000,00 dinara, za tri dana konferencije SLOBODA NA KVADRAT na kojoj učestvuju poznati svetski kreativci. Cena za studente iznosi 13.000,00 dinara bez obzira na vreme kupovine, a studenti kreativnih industrija imaju još veće pogodnosti jer uz motivaciono pismo mogu dobiti kartu po ceni od samo 6.500,00 dinara. Za kupovinu je neophodna registracija na sajtu www.belgradedesignweek.com, pri čemu će zainteresovani dobiti detaljna uputstva i sve neophodne informacije.

Više informacija na: www.belgradedesignweek.com

Povezane teme
X