O NAMA REDAKCIJA ADVERTISING VAŠE IDEJE KONTAKT MAGAZIN        

OSVETLJENJE

OSVETLITE VAŠU BAŠTU

OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU

Da biste se osećali prijatno i u svom vrtu, obratite pažnju kako ćete koristiti osnovne i dekorativne lampe, koji dvorišnu atmosferu mogu učiniti prijatnijom...

Osvetljenje je važan segment u projektovanju većine prostora, kao i zelenih površina, kojem se pristupa sa funkcionalnog i estetskog aspekta. Osnovnom rasvetom se naglašavaju površine koje su neophodne da budu osvetljene, poput koridora, pristupnih staza objektima, stepeništa, letnjikovaca, česme, prostora za roštilj i dr. Za ovu namenu postoje stubovi različitih dimenzija i oblika i male prizemne svetiljke, čiji je efekat usmeren ka zemlji, kao i diskretne ugradne svetiljke, koje možete tačkasto pozicionirati u podu ili zidu, čime se može istaći dužina neke staze.

Dekorativni segment osvetljenja dvorišta je mnogo zanimljiviji sa stanovišta kreativnosti, jer ovde ste u prilici da izaberete detalje koje ćete naglašavati, kao i boju svetlosti u zavisnosti od ambijenta.. Obzirom da u dvorištima uglavnom dominiraju zelene nijanse i ukoliko one vuku na sivo, kao što je npr. boja lista masline, hladno bela boja svetlosti u potpunosti izvlači ovo drvo kao dominantno. Ukoliko je to nešto svetlija nijansa zelene, koja je češća u našem okruženju, topla žuta boja će dodatno istaći osvetljenu biljku, jer u samoj zelenoj boji je već sadržana žuta. U savremenoj arhitekturi i dizajnu, u poslednje vreme je interesantna dinamična svetlost, tako da RGB izvori, promene boje svetla, su sve više zastupljeni u dekorativnom osvetljenju.

Osvetljenje ostalih elemenata dvorišta treba vezivati za materijal koji se osvetljava. Najčešći primeri su površine od obrađenog drveta, kamena, cigle ili mermera. Ugradne svetiljke u podu, sa pokretnom optikom, su odličan izbor, ukoliko ih želite usmeravati po potrebi u željenom pravcu. Da biste naglasili neki detalj, izaberite uski snop svetlosti ili koristite širokosnopnu optiku gde kontinualno naglašavate zid. Za ovaj efekat se u inostranoj praksi, koristi izraz „wall washer”. Kao najinteresantnija stvar i kao svetlotehnička inovacija, koja je primenljiva u spoljnom okruženju, jesu svetiljke bez kablova, koje možete pomerati u skladu sa potrebom. One u sebi sadrže bateriju koja napaja sijalicu i koju možete premeštati od bazena do ležaljke, ili čak čitati knjigu u letnjim večernjim satima.

Autor teksta: Marko ANTONIĆ

Aktuelno

TOP TEME

LINKS

 

Mojenterijer je internet portal koji se bavi uredjenjem enterijera, zanimljivom arhitekturom i nameštajem - rešenjima koja će vaš dom učiniti savršenim. Na portalu mojenterijer se nalazi sve za vašu kuću - veliki izbor garnitura za dnevnu sobu, kreveti za spavacu sobu i dečiju sobu, elemente za kuhinju, sanitarije i nameštaj za kupatilo, stolovi i stolice za trpezariju, baštenske garniture, moderno osvetljenje, tehnika. Kod nas ćete pronaći ideje kako da dizajnirate svoj dom ili vrt, kao i savete kako opremiti dom po Feng Šui-u (Feng Shui). U odeljku Gde da Kupim možete naći sjajne artikle, dostupne na našem tržištu.

All Rights Reserved. | Copyright © 2014. Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Web Operater

Mini STUDIO Publishing Group d.o.o je kompanija koja se bavi internet izdavaštvom od 2009. godine.

Poseduje i uređuje više portala i elektronskih magazina:

www.luxlife.rs | www.mojenterijer.rs | www.autoexclusive.rs | www.grazia.rs | www.ministudio.rs | www.luxurytopics.com>

 

X