Osvetljenje

OSVETLITE VAŠU BAŠTU

OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU
OSVETLITE VAŠU BAŠTU

Da biste se osećali prijatno i u svom vrtu, obratite pažnju kako ćete koristiti osnovne i dekorativne lampe, koji dvorišnu atmosferu mogu učiniti prijatnijom...

Osvetljenje je važan segment u projektovanju većine prostora, kao i zelenih površina, kojem se pristupa sa funkcionalnog i estetskog aspekta. Osnovnom rasvetom se naglašavaju površine koje su neophodne da budu osvetljene, poput koridora, pristupnih staza objektima, stepeništa, letnjikovaca, česme, prostora za roštilj i dr. Za ovu namenu postoje stubovi različitih dimenzija i oblika i male prizemne svetiljke, čiji je efekat usmeren ka zemlji, kao i diskretne ugradne svetiljke, koje možete tačkasto pozicionirati u podu ili zidu, čime se može istaći dužina neke staze.

Dekorativni segment osvetljenja dvorišta je mnogo zanimljiviji sa stanovišta kreativnosti, jer ovde ste u prilici da izaberete detalje koje ćete naglašavati, kao i boju svetlosti u zavisnosti od ambijenta.. Obzirom da u dvorištima uglavnom dominiraju zelene nijanse i ukoliko one vuku na sivo, kao što je npr. boja lista masline, hladno bela boja svetlosti u potpunosti izvlači ovo drvo kao dominantno. Ukoliko je to nešto svetlija nijansa zelene, koja je češća u našem okruženju, topla žuta boja će dodatno istaći osvetljenu biljku, jer u samoj zelenoj boji je već sadržana žuta. U savremenoj arhitekturi i dizajnu, u poslednje vreme je interesantna dinamična svetlost, tako da RGB izvori, promene boje svetla, su sve više zastupljeni u dekorativnom osvetljenju.

Osvetljenje ostalih elemenata dvorišta treba vezivati za materijal koji se osvetljava. Najčešći primeri su površine od obrađenog drveta, kamena, cigle ili mermera. Ugradne svetiljke u podu, sa pokretnom optikom, su odličan izbor, ukoliko ih želite usmeravati po potrebi u željenom pravcu. Da biste naglasili neki detalj, izaberite uski snop svetlosti ili koristite širokosnopnu optiku gde kontinualno naglašavate zid. Za ovaj efekat se u inostranoj praksi, koristi izraz „wall washer”. Kao najinteresantnija stvar i kao svetlotehnička inovacija, koja je primenljiva u spoljnom okruženju, jesu svetiljke bez kablova, koje možete pomerati u skladu sa potrebom. One u sebi sadrže bateriju koja napaja sijalicu i koju možete premeštati od bazena do ležaljke, ili čak čitati knjigu u letnjim večernjim satima.

Autor teksta: Marko ANTONIĆ

Povezane teme
X