Čak i ako nemate nikakvog iskustva u sadnji biljaka i imate ograničeni prostor, sobno bilje je odličan način da unesete prirodu u vaš dom...
Origano, bosiljak, ruzmarin, peršun i menta mogu se držati i gajiti u zatvorenim prostorijama. Odaberite omiljene biljke i sledeći put kada kuvate, sveže biljke koje su vam na dohvat ruke će učiniti vaše obroke još ukusnijim.
Potrebno je da imate prostoriju koja ima puno dnevnog svetla, najmanje 5 sati dnevno. Većina začinskih biljaka su mediteranskog porekla i zato im je potrebno puno svetlosti da pravilno rastu.
Kako posejati začinske biljke
Možete zasaditi svoje biljke iz semena ili možete koristiti izdanak - pelcer. Budite sigurni da vaše saksije imaju rupu na dnu. Ispod saksije stavite podmetač koji će držati višak vode. Izaberite saksiju koja je dovoljno duboka za vaše biljke. Idealna dubina je oko 12 cm. Stavite 5-8 cm zemlje i nežno postavite biljku. Ostavite 2-3 cm prostora od zemljišta do vrha saksije, tako da imate dovoljno prostora da zalivate svoju biljku.
Ako se odlučite da zasadite biljku iz semena, sledite uputstva na pakovanju.
Bosiljak
Bosiljak se lako sadi iz semena. Potrebno mu je puno sunca i visoka temperatura kako bi se pravilno razvijao. Bosiljak se zaliva dva puta nedeljno, jer je zaista osetljiv na hladnoću.
Origano
Origano se takođe lako sadi iz semena. Potrebno mu je puno sunčeve svetlosti. Biljka je zrela za korišćenje kada naraste oko deset centimetara ili obrazuje desetak listova, a koriste se samo listovi. Origano je jedna od najčešće korišćenih i najomiljenijih začinskih biljaka i obavezan je sastojak pasti, pica i salata i italijanskih jela.
Ruzmarin
Može potrajati nekoliko godina da ruzmarin poraste i zato je lakše da zasadite manju biljku, od pelcera, koju ćete negovati. Ruzmarin zahteva vlažnu zemlju i dosta sunca. Ruzmarin divno miriše, pa se u mnogim domovima koristi kao osveživač vazduha. Ima intezivan ukus, pa je čest u mediteranskim specijalitetima.
Nana ili menta
Najbolji način da zasadite mentu je pelcerom. Savetujemo vam da koristite veći lonac, jer nana zahteva puno prostora za rast. Potrebno joj je puno sunca i vlažno tlo. Zahteva zalivanje svakog dana. Najbolje vreme za njeno rasađivanje je mart. Pelcer treba držati u vodi nekoliko dana, a kada se pojavi koren posaditi u zemlju bogatu humusom. Nana je ukusni začin mnogim jelima, a koristi se i za pravljenje koktela, sladoleda, sokova. Osvežavajaćeg je ukusa, a listiće nane ili mente najbolje je ubrati neposredno pre upotrebe.
Peršun
Peršun je stvarno lako zasaditi. Potrebno mu je puno sunca i umereno vlažna zemlja. Kada pusti visoke grančice treba ga orezati makazama, kako bi postao gušći i lepše mirisao. Možete ga zasaditi u manjoj saksji, kako ne bi formirao veliki koren. Ova biljka ima dosta listića i ne smete ih izlagati direktnom suncu, jer mogu požuteti.
Ovog proleća, odaberite saksije u veselim bojama i zasadite začinsko bilje. Vaš kuhinjski enterijer će izgledati lepše, kuhinja će divno mirisati, a vaši ukućani uživati u obrocima koji su začinjeni vašim domaćim biljem.
Ukoliko želite da se posavetujete ili pogledate izbor biljaka, možete posetiti sajt: Rasadnik Marković ili pozvati na telefon: 0652165698