Nemojte biti zastrašeni činjenicom da ime biljke "sorrel" predstavlja derivat francuske reči "sour" (kiselo)...
Nedavno je nastao trend konzumiranja ove biljke, koja je kako se ispostavilo, sve samo ne neukusna. Sorel je veoma laka vrsta za održavanje i uzgajanje, višesezonska je biljka i vraća se svake godine.
Generalno govoreći, lišće biljke sorel je svetlo zelene boje, nalik spanaću i poseduje šiljate vrhove koji podsećaju na vrhove strela. Sour u početku pruža kiselkast ukus, ali njega prati citrusan osećaj na jeziku, kakav limun ostavlja za sobom, a upravo on čini ovu biljku iznenađujuće osvežavajućom.
Tokom srednjeg veka, pre nego što su citrusne voćke stigle u Evropu, ljudi su kuvali sa sorelom kako bi dostigli pikantan ukus. Kada su citrusne vrste postale popularne, sorel je pala u zaborav. Konačno, ova biljka vratila se na scenu i danas se naširoko ponovo koristi u franscuskoj kuhinji, u sosevima i čorbama.
Razlog zbog kog sorel poseduje jako upečatljiv ukus jeste visok nivo oksalnih kiselina, sličnih onim u spanaću. Starije lišće poseduje jaču koncentraciju ove kiseline, a ovo veće lišće daleko je bolje za kuvanje nego za sirovu konzumaciju. Sorel je takođe biljka prepuna vitamina C, tako da se toplo preporučuje tokom prehlada i sada se smatra veoma korisnim antioksidantom.
Podsetnik
Od ranog prolaća do kasne jeseni, lišće sorele raste veoma brzo iz centra biljke, koja može porasti do 60 cm u visini i širini, što je čini zelenilom koje dugo cveta.
Ukoliko ostavite cvetove i opredelite se za rasad, sorel će se obnavljati unutar vašeg baštenskog kruga. Možete sami odvojiti zdrave jedinke, ponovo ih zasaditi ili ih pokloniti svojim prijateljima.
Kada želite da koristite sorel u prehrani, uvek se vodite ovim jednostavnim pavilom - kratko lišće jede se sirovo, dok veliko jedemo kuvano. Takođe, ukoliko ne posedujete limun kako biste napravili salatu koristite sorel kako biste dodali isti ukus.
Održavajte svoje sorele u životu
Tokom proleća, nakon što zemlja postane topla, možete posejati seme sorele. Sa druge strane možete kupiti već posađene biljke dugačke oko 10 centimetara u svojim lokalnim prodavnicama ili preko interneta.
Sorel zahteva veoma malo održavanja, a sve što treba da radite jeste redovno branje i uklanjanje oštećeng lišća. Tokom jula meseca kada temperature porastu, sorel može početi da se krivi, tako da se preporučuje češće podrezivanje većih stabljika i cvetova, kako bi se pospešila veća proizvodnja lišća.
Iako preferira punu izloženost suncu, radi uspešnog uzgoja sorelu možete držati pod kontrolom u parcijalnoj izloženosti, a moramo naglasiti još da ova biljka zahteva vlažnu i veoma hranjivu zemlju.
Sorel se danas koristi u velnes centrima, kao dodatak zdravoj ishrani, kako u modernim, tako i tradicionalnim kuhinjama, kao začinska biljka - a u svakom vidu konzumacije poseduje veoma visok uticaj na ljudsko dobrostanje. Takođe, procenjuje se da sorel poseduje veću vrednost C vitamina nego bilo koja druga voćna ili cvetna vrsta.
N.Đ.