Žardinjere ukrašavaju ne samo terase kafića i ulice, nego često i naš dom. Sad je najbolje vreme za sadnju bilja za žardinjere, pa vam donosimo nekoliko korisnih saveta.
Dugom svojom tradicijom, žardinjere su se nametnule kao posebna vrsta aranžiranja prostora biljem i na taj način caruju evropskim gradovima. Ipak, nije sasvim svejedno da li neku biljku sadite direktno u tlo ili ćete kao njen dom upotrebiti žardinjeru.
Pre sadnje u žardinjeru dobro je prvo napraviti raspored bilja. S biljke je potrebno ukloniti izdanke koji su suviše narasli i delove koji su oštećeni. Nakon što smo biljku posadili, treba je zaliti. U vodu kojom zalivamo bilje u žardinjeri poželjno je dodati gnojivo za start korena koje će podstaći nesmetan razvoj biljke.
Da bi biljka mogla kvalitetno da razvije koren, treba dobro pripremiti dno sadne jame. U njega je dobro dodati i kompost ili prirodno gnojivo. Stručnjaci preporučuju stajsko gnojivo kao najpogodnije za brz i potpun razvoj korena biljke.
Razlika između sadnje bilja u žardinjeru ili u vrt je u supstratu. U žardinjeru stavljamo plodni supstrat koji je već rastresit, pa je kod sadnje vrlo lako manipulisati njime. S druge strane, sadna jama treba da bude dobro pripremljena i mora biti adekvatne veličine.
Kod presađivanja biljke u žardinjeru potrebno je ukloniti deo korena koji je odrvenio i tako omogućiti biljci razvijanje novog, svežeg korenja. Jedan deo starog korena najbolje je odstraniti rukom.