Bilo je to u leto 1836.godine, kada je postavljen poslednji kamen Trijumfalne Kapije, trideset godina nakon što je Napoleon svojim ljudima rekao: “Vratićete se kući kroz kapije trijumfa!”
Skoro dve godine nakon zatvaranja Restaurant de l’Arc, novo mesto za uživanje u hrani otvara se na njegovom mestu. Daleko od sve buke i gužve koje su tipične za Pariz, restoran po imenu Victoria 1836 posvećen je vrednostima pariskog luksuza i u potpunosti je fokusiran na stil i eleganciju koje su protkane gracioznošću i individualnošću..
Moto ovog restorana je “Hrabrost i Ambicija”. Kao rezultat ove fenomenalne kombinacije stila i elemenata, ovaj restoran će biti otvoren od jutra do mraka, a servriraće doručak, ručak, popodnevni čaj, večeru ili piće u baru. Zapravo, ovaj restoran nudi vam bezbroj opcija za uživanje u njegovom ambijentu. On vam nudi svet gde prelepi enterijer i prestižna lokacija idu ruku pod ruku i gde nema snishodljivog ponašanja i neprijatnosti. Pored vlasnika, u predivnim pogledima koji se pružaju u okruženju ovog restorana mogu uživati njegovi gosti, prijatelji i klijenti, dok su očarani savršenom i besprekornom uslugom od sumraka do svitanja.
12 Rue de Presbourg je adresa ovog restorana, u kome ćete nakon tople dobrodošlice uživati u rajskom pogledu i dizajnu fenomenalno zaobljenog plafona. U ovom ambijentu bićete okruženi kamenom, drvenim elementima, visokim plafonima, stočićima za kafu koji su osvetljeni dnevnom svetlošću. Atmosfera ovog restorana uvući će vas u sasvim drugi svet uzbuđenja – pobeda će vam se smešiti dok se pred vama otvara veličanstvena trpezarija sa brojnim redovima savršeno postavljenih stolova koji čekaju na vas.
Zaista, ne postoji nijedno ružno mišljenje o ovom predivnom mestu. Ono ne samo da zadovoljava naše čulo ukusa, već svojim kaminom i bibliotekom utiče na našu dušu i um. Ovaj restoran je mesto za uživanje u životu. Opustite se, uživajte, gustirajte i odmorite. Kada se prilagodite ovom ambijentu, pažnju će vam privući grandiozni klavir koji je smešten u centralnom delu restorana. Svaki vaš korak u ovom prostoru biće kao hodanje po oblacima zbog fenomenalnih, debelih tepiha koji vam daju dodir delikatnosti.
Mozak koji stoji iza ove operacije i koji je zadužen malu imperiju zvanu Moma Group je Bendžamin Patou. On ima bezuslovnu podršku tri diskretne osobe iza sebe – tu je Sara Lavoin sa svojim distinktivnim stilom i delikatnim dodirom, kuvar Aleksander Oger čiji je mentor bio Janik Aleno koji ima dobar ukus i dosta kreativnosti, i Helena Noguera koja kreira savršenu zvučnu pratnju za ovaj prefinjeni ambijent.
Sarine tendencije svetskog putnika i pariski ukus – snažni, prefinjeni, zahtevni i radoznali, ranije su već privukli pažnju Bendžamina Patoa, kada je angažovao za dizajniranje Pavillon Vendome 2011.godine. Tri godine kasnije, on se ponovo oslonio na saradnju sa njom i zatražio njen magični dodir u projektu dizajniranja Victoria 1836 restorana.
“Bila sam zaista počastvovana kada mi je Bendžamin ponudio ovaj projekat. Uživam u dugotrajnim partnerstivma. Važno je raditi sa ljudima koji vam se dopadaju, tako da je za mene velika radost što sam deo ove avanture. Morali smo da počnemo rad na projektu od nule, pod budnim okom Batiments de France i njihovim propisima. Ali, restrikcije koje su nam oni propisali dovele su do nekih lepih iznenađenja, kao što je otkrivanje originalnog kamena. Igrali smo se sa transparencijom, drvetom, detaljima, kamenom, dnevnom svetlošću, grupisanim ogledalima i osvetljenjem. Naravno, i sa pogledom i samom lokacijom.”
Kada su je pitali kako bi opisala ličnost i duh restorana Victoria 1836, odmah je odgovorila: “Vanvremenski, prefinjeni, topli, svetli… želim da se ljudi ugodno osećaju u ovom prostoru. Koristili smo predivne materijale koji su vredni modernog stila Pariza – pliš za prostor za sedenje, bakar za osvetljenje, grupisana ogledala, Saint Laurent mermer, Mashrabiya porcelan… volim da kreiram prostore koji ne izgledaju dobro samo na fotografijama…”
Tokom poslednjih 10 godina, Aleksander Oger sarađivao je sa Janikom Olenom u Le Meurice restoranu, gde je započeo svoj put prema uspehu. Svoju karijeru započeo je 2004.godine kao mlađi kuvar, a 2011.godine, postaje pomoćni kuvar. Sa svoje 32 godine i pod nadzorom svog mentora, Oger savršeno demonstrira svoj talenat za pripremu internacionalnih jela koja su inspirisana francuskom kuhinjom. On sa entuzijazmom opisuje odakle potiče njegova ljubav prema hrani: “Jas am sin mesara, tako da sam uvek imao afinitete prema upotrebi dobrog, autentičnog i kvalitetnog proizvoda, a i prema kreiranju nečega neverovatnog”.
Oni koji budu večerali u Victoria 1836 restoranu imaće priliku da uživaju u savršenim krmenadlama, filetima, sosevima i salatama, koji su inspirisani tradicionalnim jelima sa modernim preokretom. Ovaj mladi kuvar sada je u centru pažnje zbog svog umeća, a kako sam kaže, zauvek će svom mentoru biti zahvalan što ga je naučio da posveti pažnju detaljima, teži ka savršenosti, ekspertimentiše i kvalitetno upravlja kuhinjom.
Helena Noguera ne mora posebno biti predstavljena. Ona preleće iz jednog umetničkog izraza u drugi, dok nas oduševljava svojim talentom i strašću. Njen besprekorni ukus i kul stil kreiraju savršenu atmosferu i muzički ambijent u Victoria 1836 restoranu. Ona je pažljivo napravila selekciju od skoro 1000 pesama. Bilo da se radi o nepoznatim umetnicima ili internacionalnim zvezdama, Helena za cilj ima samo jednu stvar – savršena atmosfera za savršeni restoran, tokom dana i tokom noći.