Oberholz Mountain Hut je restoran i jedinica za odmor, koji se prostire na italijanskom vrhu Dolomita i na 2.000 metara iznad nivoa mora...
Celokupna šema ovog ugostiteljskog objekta, koja je osvojila prvo mesto na jednom takmičenju 2015. godine, dizajnirana je u saradnji arhitektonske firme Peter Pichler i arhitekte Pavola Mikolajcaka. Nedavno završen, novi planinski restoran pruža destinaciju koja se nalazi odmah do Oberholzkabl stanice, koja je u direktnoj vezi sa snegom prekrivenim skijaškim padinama. Peter Pichler studio i Pavol Mikolajcak kreirali su glavnu strukturu različito nivelisanih površina, koja smisleno raste na stepenastom terenu čime oponaša oboreno stablo drveta.
Ova metafora je istražena strukturom koja je podeljena na tri glavne grane. Unutra, ove žile se dupliraju kao tuneli u obliku kuće, podeljene na tri restoranska prostora za ručavanje, od kojih svaka savršeno uramljuje i pruža živopisne poglede na planinski pejzaž. Enterijeri ovih koliba prate materijalne izraze eksterijera konstruisanog drvetom. Strukturalni elementi i enterijer izgrađeni su drvetom smreke, dok je fasada kreirana hrastovim deblima, što predstavlja dve vrste koje su veoma zastupljene u ovim predelima.
Izloženi noseći sistem plafona kreira dinamičan vizuelni izraz i stvara direktnu pažnju koja okupira konstrukciju kose linije krova, kasnije gradijantno pretvorenog u zidove. Zapravo, ovakav potez kreira džepove mnogo intimnijih prostora u glavnom restoranu, kao i prostoru za sedenje i odmor. Smešten do samog ulaza, nalazi se bar koji svoju površinu otvara ka prostranoj spoljnoj terasi i nastavlja svoje putovanje u sam restoran. Celokupan projekat koristi lokalnu arhitekturu koju je moguće prepoznati u ovom mestu i inherentno izražava savremenu interpretaciju klasičnih planinskih koliba.
N.Đ.