Adaptivna ponovna upotreba starih građevina ne samo da prepolovljava troškove izgradnje, već takođe predstavlja i ekološki ispravnu opciju koja redukuje otpad...
Drugim rečima, dok se mušterije sve više interesuju za „zelene načine života“, koji sa sobom donose kućne proizvode kao i same domove, celokupna ideja poprima oblik i postaje veliki trend u svetu. Smešten u industrijskom delu holandskog grada Haga, restoran Capriole Café personifikuje ovaj inovativni trend u arhitekturi transformacijom koju je izveo Bureau Fraai studio, prilikom njihovog projekta pretvaranja stare fabrike bilja i lakova u šarmantni, savremeni kafe restoran. Ovaj projekat renoviranja je zaista izvanredan u svakom smilsu, dok se njegov enterijer prelepo ističe u mnogo abrazivnijem komšiluku u kome je restoran smešten.
Redizajnirani enterijer lokala je podeljen na dva različita nivoa, sa prizemnim delom u kome se nalaze kafić, kafe bar i restoran, sa drugim etažom na kojoj su smešteni daleko privatniji bar, trening centar, izložbeni prostor, upravna kancelarija i soba za sastanke. Čelični elementi dodaju slojeve intrigantnog izgleda postojećem prostoru i pružaju kafe restoranu veoma lep i sofisticirani šarm, koji se savršeno ističe pored crno/belih zidova koji su njegovu šemu boja ostavili gotovo nepromenjenom. Dekor u vidu drvenih elemenata ankeriše različite površine i pruža preko potrebnu toplinu, dok skulpturalno osvetljenje zajedno sa njim diktira čitavo raspoloženje ovog ambijenta.
N.Đ.