Luka i Marko Baldini, iz Q-bic architectural studija, su bili zaduženi za kompletiranje ovog veoma hrabrog projekta koji je trajao svega devedeset dana.
Stubovi bez gipsanih finiša, zidovi nekada popločani, sada bez keramike, jedan dugačak, mada sekcionalni sto od stabla drveta, koji teče gotovo čitavom dužinom restorana, prirodno ostareli stolovi, ravne ploče lavaboa u kupatilu, svi oslobađajući i relaksirajući dodiri brilijantnosti i hrabrosti nalaze se u visokim plafonima i ovom širokom otvorenom prostoru koji sa sobom donosi različita raspoloženja.
Ovaj ugostiteljski objekat se naziva konceptualnim restoranom, ali je on zapravo mnogo više od toga, on je kolekcija ukusa, cvetova, mirisa dizajniranih predmeta i žive muzike, jedan nekonvencionalan prostor koji nekoliko različitih duhova spaja zajedno, gde je arhitektonska i dizajnerska kancelarija izabrala brend Karman kako bi na najlepši način obeležila više od deset različitih površina na koje je ovaj ambijent podeljen.
"Jedna od instrukcija koja je data radnicima je bila da ostave stvari nedovršenima, da ne rade svoj posao do perfekcije", objasnio je Luka. "Verujem da su ti dobri ljudi u tom trenutku pomislili da smo potpuno ludi, ali su sada ponosni na naše zajedničko čedo i neprestano dovode svoje prijatelje i porodicu kako bi im pokazali svojih ruku delo."
Kompanija Karmen je partner u osvetljenju sa kojim su dizajneri sarađivali na veoma važnom rekonstrukcionom projektu u centru Firence, čineći da La Ménagère ponovo oživi iz pepela istorijskog prostora na dva sprata od 1500m2 u ulici Ginori 8r, gde su od kraja 19 veka, dame Firence mogle da pronađu sve što im je bilo potrebno za postavljanje njihovih elegantnih stolova, i gde je rođeno jedinstveno mesto inagurisano tek nedavno.
U samom srcu ovog neverovatnog koncept restorana se nalazi cvećara Ilarija. Njena vlasnica nasmejana, topla i gostoljubiva, spušta svoje bukete zadivljujuće aranžiranog cveća da bi objasnila novinarima kako je ona zatvorila svoju staru radnju u naselju Gavinana, koju je osnovala pre mnogo godina, sa željom da postane deo La Menagere projekta.
"Toliko sam verovala u ovu ideju da sam bez dvoumljenja zatvorila radnju nakon dvanaest godina na istom mestu. Moje verne mušterije su toliko zainteresovane da dolaze u centar samo da bi videle gde se sada nalazim."
Odmah nakon cvećare, dalje u restoranu se nalazi prostor u kome je smešten bar čija se ploča podiže u orijentalnim oblicima, i gde Cristian Guitti internacionalni barmen nudi svoje kuhinje u čaši, laboratoriju za nove alhemičare, u kojoj mogu da eksperimentišu sa različitim tehnikama pripreme i infuzije koktela, uglađene, zadimljene procese i mnogo toga drugog što se kreira u ovom zadivljujućem svetu.
Caffè predstavlja kafić u kome kafa i kolači poseduju svoje specijalno mesto, osvetljen je industrijskom rasvetom kompanije Nando, na kojoj metalni spojevi drže mikro izbušene cevi dizajnirane od strane Luke De Bona i Darija De Mea. Ovo je mesto u kome možete piti kafu sa internacionalnim osećajem, ali i velikom pažnjom koja je data izvornim italijanskim mešavinama ukusa.
N.Đ.