René je izumeo novu nordijsku kuhinju kroz svoj restoran Noma...
Trenutno je jedan od najuticajnijih i najčešće citiranih lica gastronomske scene širom sveta. On je jedan od najboljih kulinarskih umetnika Danske. René Redzepi je otvorio restoran Noma, nakon što je radio kao pomoćni kuvar u restoranu Kong Hans u Kopenhagenu. Pre toga je radio u nekim izuzetno cenjenim svetskim restoranima sa 3 Mišelin zvezdice (npr. French Laundry i El Bulli). Imenovan je za ambasadora Nove Nordijske Hrane – program nordijskog saveta ministara, zbog njegovih konstantnih napora da se unapredi i promoviše znanje o nordijskoj hrani.
Ono što ćete naći u Nomi nije toliko usmereno na maslinovo ulje, jetrenu paštetu, suvi paradajz i mediteranske crne masline. Bili smo zauzeti putujući po nordijskim regionima i pronašli smo više fenomenalnih sastojaka koje smo doneli u grad za upotrebu, npr. muflona sa Grenlanda. Na isti način, konstantno tražimo nove izvore inspiracije, u Danskoj naročito, kao i u drugim nordijskim regionima, u cilju obezbeđivanja pouzdanih izvora vrhunskog kvaliteta sirovog proizvoda.
Želimo da se udubimo u stvari pred nama. Pridajemo posebnu pažnju kvalitetu našeg kulinarskog nasleđa, ali takođe težimo da stvorimo nešto novo i inovativno. Istražujemo potencijal mleka i pavlake u modernoj kuhinji današnjice. Razvijamo nove načine pripreme poznatih i ne tako poznatih vrsta žitarica. Konstantno smo u potrazi za šumskim plodovima i lekovitim biljem iz prirodnog okruženja, uključujući i neke sorte za koje drugi ljudi generalno ne smatraju da treba da se skupljaju. Takođe smo zainteresovani za rad sa sirovim sastojcima koji nemaju nikakvu ulogu u sistemima formalizovanog gajenja i koji se stoga ne mogu dobiti preko običnih kanala distribucije.