U kulinarskom centru Kine, gradu Sanšeng, firma MUDA-Architects je kreirala jedan krajnje neobičan restoran- Garden Hotpot.
Grad Sanšeng nalazi se u predgrađu Čengdua, poznatom kao "zeleno pluće Čengdua", sa jedinstvenim prirodnim uslovima i ekološkim resursima. Firma MUDA koristi ovu priliku da integriše hotpot kulturu sa prirodnim ekološkim okruženjem, stvarajući restoran koji poštuje originalnu ekologiju i u skladu sa modernim stilom potrošnje.
Odajući počast prirodnom okruženju, arhitekte su eliminisale klasične elemente, kao što su zidovi, ostavljajući samo stubove zahvaljujući kojima se objekat potpuno integriše u prirodu.
Restoran ima površinu od 290 m, visinu 3 m, a širina varira od uslova koje je zadalo okruženje. Platforma je napravljena od vodootpornog drveta, a krov od pocinkovanog belog lima, dok se čelični stubovi dobro uklapaju sa okolnim stablima eukaliptusa.
Tanki stubovi su ravnomerno raspoređeni na obe strane, a slobodna krivina krova formira nekoliko prozirnih okvira za gledanje, tako da se tokom celog procesa hodanja pružaju različiti pogledi na pejzaž.
Donja platforma je u skladu sa krivinom krova, a ista metoda se koristi u dizajnu kako bi međusobno odjeknule, demonstrirajući doslednost i celovitost celog prostora.
Drvena ograda, u formi kontinuirane klupe, omogućava gostima da se još više približe prirodi i uživaju u pogledu, a važno je spomenuti da tokom izgradnje restorana nije posečeno nijedno stablo.
Izvor: ArchDaily
Foto Arch-Exist