U poslednjih nekoliko godina, Ameriku je zahvatio trend „od farme do trpeze“...
Restorani, kako u velikim gradovima, tako i u malim mestima, su shvatili da korišćenje sezonskih domaćih proizvoda i organskog mesa zadovoljava i stomake i savest njihovih pokrovitelja. Puno restorana dospe na listu najboljih „od farme do trpeze“, ali „Founding Farmers“ u Vašingtonu se izdvaja sa te liste, i to ne samo zato što su predsednik Amerike i njegova žena Mišel Obama česti posetioci.
Još od 2008. godine „Founding Farmers“ je vodeći ekološki restoran u industriji hrane i pića. Ovaj restoran koji se prostire na 790 kvadratnih metara je izgrađen u potpunosti od povratnih i recikliranih materijala, a pod je sačinjen od borovine koja je korišćena u staroj fabrici tekstila. Korišćene su i isključivo organske boje i lepkovi. Čak 90% otpadnog materijala je reciklirano. Restoran ima sopstveni sistem filtriranja vode, sa manjom potrošnjom vode u toaletima. Takođe se koriste biorazgradive kese za smeće i proizvodi od recikliranog papira, čak i za jelovnike.
Što se hrane tiče, ovaj restoran ne koristi isključivo lokalne proizvode, već ih otkupljuje i širom Amerike. Oni otkupljuju namirnice od 42 000 porodičnih farmi, sa ciljem da pomognu manjim farmama, rančevima, ribnjacima i farmerskim udruženjima. Za uzvrat dobijaju hranu koja je ukusna i pre svega zdrava. Restoran privlači ljude zbog svoje prijatne atmosfere i ljupkog ruralnog uređenja. Hrana se poslužuje na drvenim stolovima ili u udobnim separeima pod drvenim gredama. U ovom restoranu su čak i vina, piva i žestoka pića iz lokalnih destilerija i pivara.
M.P.