Lifestyle

BURJ AL ARAB - Dubai

BURJ AL ARAB - Dubai
BURJ AL ARAB - Dubai
BURJ AL ARAB - Dubai
BURJ AL ARAB - Dubai
BURJ AL ARAB - Dubai
BURJ AL ARAB - Dubai

Ovo je sigurno jedan od najspektakularnijih hotela na svetu...

Burdž Al Arab, što u prevodu na srpski jezik Arapski Toranj, je za sada jedini hotel sa 7 zvezda u svetu. Cena izgradnje ovog hotela čuva se u najvećoj tajnosti.

U novembru 1994. godine počela je gradnja hotela i trajala je šest godina. Ideja je bila da Burdž Al Arab postane simbol zemlje. Na ovom projektu radile su arhitekte i inženjeri iz jednog od najvećih projektantskih biroa na svetu, Aiksa. Glavni arhitekta bio je Tom Rajt. Hotel je napravljen po uzoru na brod Doua i važi za najkomplikovaniji arhitektonsko-građevinski poduhvat na svetu.

Burdž Al Arab je visok 321 metar i to je najviši hotelsko-ugostiteljski objekat na planeti. Nalazi se na veštačkom ostrvu, udaljen 280 metara od Jumeriah plaže do koga se dolazi posebnim mostom. Zbog blizine granice afričke tektonske ploče, morskih struja i vetrova, postojao je rizik da ostrvo bude ugroženo usled nepredvidljivog vremena. Iz tog razloga su prvi put upotrebljeni šuplji betonski blokovi, koji su postavljeni na kamenje oko ostrva da bi smanjili jačinu talasa i sprečili eroziju ostrva.

U Burdž Al Arabu postoje luksuzni apartmani, koji obuhvataju 202 sobe. U pitanju su dupleksi, a najskuplji od njih imaju i lift. Najmanji apartman je na 169 kvadratnih metara, a najveći, Kraljevski apartman, se prostire na 780 kvadratnih metara. Bez obzira na visoke cene smeštaja, koje se kreću od 700 do 20.000 eura na dan, popunjenost hotela je uvek od 80 do 94 odsto. Samo ulazak i razgledanje ovg vanredno luksuznog hotela iznosi 50 eura, a na odbrenje se čeka i do 7 dana…

Povezane teme
X