Veština, kako da na pravi način organizujete kuhinju ne osigurava samo da vaš prostor bude konstantno uredan i čist, već takođe pomaže ubrzavanju kuhinjskih aktivnosti.
Nevezano sa tim da li ste se skoro uselili u vašu novu kuću, ili želite da povećate funkcionalnost vaše sadašnje kuhinje, ovih nekoliko saveta će vam sigurno dobro doći.
REŠITE SE SVEGA ŠTO VAM NIJE POTREBNO
Donirajte ili odbacite sve što više ne koristite u svojoj kuhinji. Takve predmete možete dati rodbini, donirati u dobrotvorne svrhe, ili jednostavno prodati preko interneta ili na pijaci. I dok neko posuđe koje se nalazi u vašoj kuhinji može imati određenu sentimentalnu vrednost za vas, obavezno izmerite koliko ga zapravo koristite naspram toga koliko mesta ono zauzima. Rešavanje pitanja posuđa koje vam nije potrebno i koje više ne koristite će stvoriti prostor za sve predmete koje zaista i upotrebljavate.
IDITE U KUPOVINU
Ako posedujete polomljeno ili uništeno posuđe, zamenite ga sa onim koje je funkcionalno. Na primer, ako vaš teflonski tiganj poseduje ogrebotine i oštećenja zbog kojih vam u njemu zagoreva hrana, zamenite ga novim u krajnjem slučaju zato što je postao nekoristan i jako opasan po vaše zdravlje - i zapamtite, samo drvenim predmetima mešajte i servirajte hranu iz teflonskog tiganja, čime ćete mu sigurno produžiti vek trajanja.
PAMETNO SORTIRAJTE
Držite posuđe koje često koristite u prostoru koji vam je lako dostupan. Možete na primer, postaviti jednu perforiranu ploču na kojoj ćete držati sve one stvari koje svakodnevno koristite, ili kreirati police u vertikalnom prostoru i na njima držati sav pribor koji je najčešće u upotrebi. Opet, ako ne posedujete dovoljno mesta u vašoj kuhinji kako biste izgradili police i ormare, često korišćeni predmeti vam mogu stajati zaštićeni na nekom drugom mestu koje se nalazi u blizini.
KREIRAJTE RADNE ZONE
Uzmite u obzir različite centre aktivnosti i obavezno držite posuđe koje je vezano za njih blizu. U slučaju da renovirate kuhinju, razmotrite ugrađivanje ostave u blizini frižidera kako biste konsolidovali svoje zone u kojima vam stoji hrana, dodajući potom pripremnu površinu na kojoj se obroci pripremaju pre kuvanja ili pečenja, površinu za kuvanje u kojoj se nalazi šporet sa prikladnom jedinicom na kojoj stoje začini i uvek u njegovoj blizini. Ostale zone koje možete uključiti jesu površine u kojima ćete odlagati pribor za čišćenje i držati kante za smeštanje otpadaka.
OČISTITE RADNU POVRŠINU
Kuhinjski pult je vaša glavna radna površina. Ne zaboravite da ga očistite i rasklonite sve stvari koje na njemu stvaraju gužvu. Ako posedujete dosta aparata koji se koriste s vremena na vreme, obavezno ih premestite u obližnje elemente i sklonite ih negde kako vam više ne bi smetali, dok vam istovremeno uvek mogu biti na dohvat ruke kadgod da se za njima ukaže potreba.
ORGANIZUJTE SPISAK ZA KUPOVINU
Za parove i porodice, kreiranje prostora namenjenog listi za kupvinu je veoma korisno, tako da svako može označiti stvari koje vam u određenom trenutku nedostaju u kuhinji. Održavanje zasebnih listi zaliha koje volite da imate u svojoj kuhinji će vam pomoći da ona uvek bude dobro opremljena. Liste za kupovinu će vam omogućiti da uvek na njih dodate nešto što vam je stvarno potrebno u vašoj kuhinji, ali isto tako sprečiti impulsivne i nepotrebne kupovine.
N.Đ.