Uređenje prostora je prirodna potreba. Boje, materijali, funkcionalnost, budžet, vreme... Kako sve uklopiti i na kraju biti zadovoljan korisnik u dužem vremenskom periodu?
Nije jednostavno, mada nam se za mnoge stvari koje svakodnevno koristimo čini da su laki koraci od ideje do realizacije. Međutim, raskorak između želja i mogućnosti je najčešći razlog neuspeha.
Definition design vam može pomoći da prebrodite prepreke na putu do uspešnog uređenja prostora. Jer znanje, iskustvo i posvećenost čine razliku.
Nekoliko osnovnih elemenata čine temelj svakog uspešnog projekta:
- Definisati potrebe
- Obojiti ih željama i sitnim sklonostima
- Odrediti budžet
- Pronaći što je moguće više rešenja
- Izabrati pravo rešenje
- Realizovati ideju u okviru zadatog budžeta i vremena
- Biti zadovoljan korisnik realizovanog
Ono što je važno primetiti je da je poslednja stavka rezultat prethodno ispravno sprovedenih koraka.
Dakle, idemo redom. Naš projektni zadatak je izrada ili renoviranje kuhinje. Kuhinja predstavlja neophodnost svakog životnog, ali često i poslovnog prostora. Ujedno je i najkompleksniji prostorni i infrastrukturni izazov. Potrebno je posebnu pažnju obratiti na funkcionalnost, bezbednost, vizuelnu dopadljivost, praktično održavanje, predvideti infrastrukturne priključke (dovod-odvod vode, strujna mesta, rasvetu, ventilaciju), izabrati dovoljno dobru tehniku... I sve to uklopiti u raspoloživi prostor, budžet i vreme.
Uh? Veći je problem nego što vam se činilo u početku?
Da, upravo tako... Kao što ne popravljamo sami sebi zube, niti kupimo šasiju, motor, vrata, stakla i točkove automobila, pa sami sklapamo, tako ni uređenje prostora često nismo u mogućnosti da obavimo sami. Nekad zbog nedostatka vremena, umeća, alata ili znanja, ali najviše zbog toga što se ne konsultujemo sa stručnim licima čija je to profesija. Jer arhitekta sigurno zna šta je izvodljivo, a šta ne, koje su sve mogućnosti na raspolaganju, šta može da se realizuje i na kraju, može da garantuje da će izvedeno stanje biti u skladu sa zahtevima investitora.
Kad krenete od svojih potreba i shvatite da vam treba kuhinja, nije vam jasno kakva je to kuhinja konkretno? Obično su želje korisnika kuhinje da ta prostorija u kući ima sve ,da može neometano da se sprema hrana, da ima lepe uređaje, boje...
„Kuhinjski trougao“ – mit ili neophodnost? I ko je uopšte taj Frederik Tejlor?
Značajne profesionalne asocijacije definisale su KT kao zamišljenu zatvorenu putanju koja spaja ključne kuhinjske zone: a) skladištenje, b) pripremu, c) obradu
Zašto? Zato što su se ljudi poput Frederika Tejlora bavili naučnim analizama sa ciljem optimizacije obavljanja nekog posla. Rezultati „naučnog menadžmenta“ u proučavanju organizacije posla na nivou operacija, doveli su do niza standardizacija u mnogim oblastima života, pa i uređenju prostora i u izradi elemenata enterijera.
Svaka strana navedenog trougla ne bi trebalo da bude kraća od 1,2m niti duža od 2,7m, a sve zajedno bi trebale da budu od 4,0 do 7,9m. A pored toga, potrebno je obezbediti minimalne dimenzije radne površine, prostora za odlaganje, otvaranje vrata, rerne, rastojanje od ravne ploče do aspiratorskog sistema... Sve te mere bi bile previše komplikovane za navođenje i o njima treba da vodi računa projektant. Radni trougao jeste opravdan koncept, ali ne treba ga se držati po svaku cenu, ukoliko okolnosti prostora nalažu neko logičnije rešenje.
Definition design zastupa jedan stil koji možda narušava tradicionalno prihvaćene norme. Jer, kako se menja vreme, menjaju se i tehnološke mogućnosti, pa i sama ergonomija kao disciplina koja se bavi prilagođavanjem dizajna proizvoda ljudskom telu.
Stoga mi savetujemo da visina kuhinje bude minimalno 95cm od poda, da elementi budu na zatvorenoj aluminijumskoj sokli. Koristan i vizuelno efektan detalj je tzv. „backsplash“ ili pozadina kuhinje za koju preporučujemo termički obrađeno staklo koje može imati boje ili aplikacije po želji kupca, odnosno u skladu sa dizajnom celokupnog prostora. Viseći elementi treba da počnu na visini od 150-160 cm od poda i da njihovo otvaranje i dostupnost unutrašnjosti budu prilagođeni prosečnoj visini korisnika. Donji elementi su najefikasniji ukoliko su u pitanju setovi fioka sa potpunim izvlačenjem, dakle, kad god je moguće izbeći klasična vrata, gde je za potpunu dostupnost potrebno da se „klekne“ na pod i izvuče sadržaj police da bi se došlo do traženog dela posuđa. Ostavni prostori za elemente koji se koriste ređe mogu biti nadgradnja gornjih elemenata, čime se koristi puna visina prostora. Takođe, u skladu sa geometrijom prostora, korisni su „tornjevi“ u koje se obično smešta rerna, koja je sve češće podignuta, iz očiglednih praktičnih razloga.
Svaki koncept mora biti fleksibilan, pošto su raspoloživi prostori i infrastruktura uvek različiti. Nemojte se ustručavati da promenite položaj dovoda vode, visinu odvoda ili broj i raspored utičnica, ukoliko su u funkciji boljeg rešenja. Jer to je rešenje s kojim treba da živite do sledeće promene...
Izbegavajte klasične greške i zamke „brzih rešenja“:
- Nemojte biti „uradi sam“ izvođač i dizajner ukoliko nemate dovoljno znanja i informacija.
- Izbegavajte neproverene izvođače, hobiste koji se predstavljaju kao majstori, one koji nemaju adresu niti možete da ih pronađete, kao i rođake/prijatelje koji „sve prave“.
- Ne plaćajte sav iznos unapred. Avans je neophodan instrument podele rizika i investicije, ali ne treba da prelazi 50-60% predviđene cene.
- Dobro definišite zahteve koje stavljate pred projektanta, svako predomišljanje i naknadne promene dovode do kašnjenja u rokovima i povećavanja troškova. Uvek je bolje provesti više vremena u planiranju i analizi, nego u fazi izrade.
- Izaberite poznatu i preporučenu tehniku od strane projektanta, jer su servis i garancija važniji elementi od same cene proizvoda. Prilagodite izbor sopstvenim potrebama.
- Poslušajte savete projektanata, oni su tu da bi vaš projekat uspeo i bio preporuka za sledeći posao.
I na kraju, posetite nas.