Od bio-frižidera koji rashlađuju hranu uz pomoć gela do alternativnih glinenih proizvoda koji štede energiju, može se videti još mnogo dizajna koji doprinose tome da jedan od uređaja koji najviše troši energiju jednog doma bude više efikasan...
Međutim, u projektu Concept Kitchen 2025 koji je Ikea predstavila na milanskoj izložbi dizajna, švedski div nameštaja je otišao korak dalje, predloživši da bismo se, za 10 godina, mogli odreći frižidera u korist “moderne ostave” koja hladi hranu koristeći spoj smart tehnologije i tradicionalnih metoda, uz otvoreni štand kako bi se smanjio otpad.
Concept Kitchen 2025 je proizvod saradnje izmedju Ikee, IDEO kompanije koja se bavi dizajnom i studenata sa Lund univerziteta, kao i studenata sa Ajndhoven univerziteta tehnologije. Sveobuhvatni projekat teži ka tome da istraži naš promenljivi odnos prema hrani, konkretno “kako ćemo uzgajati svoju hranu, kako ćemo je skladištiti, kako ćemo spremati, jesti, živeti i raditi u kuhinji”.
Ta ideja ne sugeriše da bismo morali potpuno da se odreknemo sistema hlađenja. Kada se radi o mlečnim proizvodima, mesu i ribi, čuvati hranu na sobnoj temperaturi i nije baš mudro. Ali oni predlažu nekoliko znatnih promena zbog kojih će frižider biti suvišan. Među njima, mogućnost da automatski sistemi dostave označavaju istek roka nedeljnih zaliha. Možda zvuči kao pomalo maštovita, ali doduše veoma pogodna alternativa za odlazak na pijacu svakog dana. Takođe predviđaju da kako se nestašica hrane bude nastavljala, ješćemo manje mesa, što će dovesti do smanjenja potreba za frižiderima koji troše suviše energije.
Kao alternativa frižideru, Ikea i studenti predlažu “modernu ostavu” koja će se isticati “drvenim policama koje sadrže u sebi skrivene senzore i smart indukcionu tehnologiju rashlađivanja”. Staklene posude ojačane duplim zidovima stakla sa magnetskim, nerđajućim čelikom-baza od legure gadolinijuma će se bežičnim putem rashlađivati putem polica i stoga će biti spremne za čuvanje brzo kvarljive hrane. Ova legura baze će moći i da greje kada se stavi na indukcionu ploču, a i porcelanski dodatak (koji služi za rashađivanje hrane na policama) će se moći odvojiti i upotrebiti kao tanjir.
Tradicionalne metode će takođe biti korišćene, poput prirodno hladnih posuda od opeke u kojima će se čuvati namirnice poput belog luka i krompira. Jaja, voće i povrće će u međuvremenu biti škladisteni na vidljivim mestima na pultu, kako bi se smanjila nepotrebna kupovina i otpad.
Postoji još mnogo sjajnih ideja u Concept Kitchen 2025, uključujući sive vodovodne sisteme za kuhinjsku sudoperu, kao i kuhinjski sto koji služi kao “radni deo, polica, radni sto, sto za ručavanje, i mesto za dečiju igru” sa ugrađenim senzorima koji služe kao ispomoć u kuvanju i doprinose tome da se osećamo kao “mnogo sigurniji kuvari”. Dok je Concept Kitchen i dalje uveliko samo koncept, ideja, smatra se da će Ikea naći inspiraciju u budućim dizajnima.
M.P.