Dasku za rezanje koristimo svi. Upravo zbog toga jako dobro znamo koliko je teško u potpunosti očistiti ovu drvenu radnu površinu.
Useci od noža su savršeno mesto za skupljanje bakterija, a ružne mrlje od povrća i voća gotovo je nemoguće očistiti. Ali postoji rešenje, i to efikasno, brzo i jeftino...
Sastojci:
- 2 kašike belog sirćeta
- 1 šoljica mlake vode
- 1 limun
- 2 kašike morske soli
- ulje za drvo, mineralno ili maslinovo ulje
- 2 krpe
Upotreba:
1. Pomešajte sirće i vodu, i jedan deo krpe umočite u mešavinu i njom dobro istrljajte i prebrišite dasku.
2. Limun presecite na pola. Jednu polovinu umočite u so i njom dobro istrljajte dasku, zadržavajući se na usecima od noža. Umočite limun u so nekoliko puta kako bi delovala kao piling za drvo.
3. Dasku isperite vodom i osušite krpom.
4. Drugu polovinu krpe umočite u ulje i kružnim pokretima istrljajte dasku, a na kraju višak ulja prebrišite suvom krpom. Ulje će poslužiti kao impregnacija koja štiti drvo od vode.