Enterijer

VESELA GARSONJERA U BEOGRADU

VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU
VESELA GARSONJERA U BEOGRADU

Enterijer koji vam predstavljamo odiše izuzetnom pozitivnom energijom...

Autor Biljana Turanjanin Pujo i saradnik Sava Avakumović ostvarili su vrlo živ i dinamičan prostor koji vam ne skida osmeh sa lica.

Prikazujemo vam prostor koji je vrlo mali, a u potpunosti zadovoljava sve funkcionalne zahteve stanovanja. Naspram ulaznih vrata nalazi se potpuno transparentni pano od kaljenog stakla koji nam pruža utisak izdvojenog antrea, ali kuhinjski pult koji sagledavamo iza njega i odraz dnevnog boravka u ogledalu kao da nam žele dobrodošlicu i pozivaju nas unutra. 

Dizajn poličnog sistema za TV i garderobe je vrlo sveden, a tako jak motiv da predstavlja težište celog prostora. Frontovi elemenata izrađeni su u kombinaciji belog univera u visokom sjaju i dezenu drveta, a ista materijalizacija zastupljena je kako na velikim površinama, tako i kroz detalje. 

Vešto pozicionirano ogledalo produbljuje prostor i pruža nam potpuno neočekivane vizure. Garnitura na razvlačenje od tekstila sa odgovarajućim svilenkastim jastucima predstavlja savršenu osnovu za formiranje udobnog dnevnog boravka. Tabure sive boje tapaciran je istim tekstilom kao garnitura. Podna lampa Foscarini Fork daje šmekersku notu celom prostoru. Klub sto izrađen od belog furnira se lepo ističe na tepihu Wissenbach Dream, koji je u tonu srodnom meblu na garnituri. U uglu kod prozora je smešten radni kutak sa ugradnim stočićem i policama za knjige. Neobična bela lampa Gervasoni Bolla S od pruća prati formu visilica iznad pulta i nenapadno dopunjuje celu priču. 

U dnevnom boravaku se na prvi pogled uočava interesantna tapeta /Polydec/ koja razigrava čiste poteze i naglašava dobru energiju ovog prostora. Usmeravajući reflektori i hromirane visilice bacaju akcente na pojedine teksture i umekšavaju čistotu formi. Jasno definisana struktura garsonjere nije ostavila mnogo mogućnosti za velike intervencije u prostornim odnosima. Investitori su želeli savremen, jednostavan, funkcionalan enterijer sa dosta prostora za odlaganje. Uklonjeni  su zidovi i vrata prema dnevnom boravku i kuhinji i umesto mračnog hodnika formiran je praktičan, svetao antre. Iza jednostavne kubične forme smeštena je vešarnica i prostrana garderoba, tako da je ostali prostor potpuno rasterećen. 

Pult je postavljen tako da se nadoveže na kuhinju i "otvori" prilično klaustrofobičan prostor u kome se ona nalazi. Stari nameštaj u kuhinji je zadržan i samo malo prepakovan da bi se dobio i vizuelno komforniji prostor. Izvijen, transparentni pult sa kaljenim staklom u celoj visini  služi za obedovanje, a kao originalno i funkcionalno rešenje fizički odvaja, a vizuelno spaja ulaz i kuhinju. 

Pri samom ulasku u stan promenljiva sunčeva svetlost u pozadini kao da dopunjuje jasnu scenografiju i doprinosi da se ljudi osećaju lepo. U ulaznoj zoni i u kuhinji su postavljene granitne pločice Ragno u boji meda, tako da je su i na taj način vizuelno povezani ovi prostori. U ostalom delu stana je postavljen brodski pod hrast natur bajcovan u belo /Saga/ u bliskom tonu. Ogledalo na bočnom zidu pored neočekivanih vizura vidno proširuje taj prostor i odaje utisak prostranog ulaznog hola. 

Ovaj ulazni hodnik pored vrata za ulaz u toalet i ogledala, opremljen je klupicom za obuvanje, čivilukom i prostorom za obuću znalački upakovanim u jednostavnu kubični formu. U nastavku kubusa nalazi se  vešarnica i ostava, a sa druge strane police za TV je ulaz u garderober. Zbog takve organizacije preostali prostor je vizuelno čist, jednostavan i efektan. 

Ovo nije tradicionalno, konzervativno uređena garsonjera. Divno je što su investitori imali sluha za ovakvu arhitekturu i što su zajedno sa arhitektama uspeli da realizuju izuzetno kvalitetan ambijent. Kompletan projekat i izvođenje do poslednjeg detalja izvela je firma PUJO.RS.

Autor: dia Biljana Turanjanin Pujo
Saradnik: dia Sava Avakumović
Fotografije: Srđan Bosnić 

www.pujo.rs

Povezane teme
X