Arhitektura

OTIO HOUSE

OTIO HOUSE
OTIO HOUSE
OTIO HOUSE
OTIO HOUSE
OTIO HOUSE
OTIO HOUSE

Otium je latinska reč koja znači slobodno vreme ili odmor. Kuća koja je dobila takav naziv mora da bude blagosloveno mesto, gde možete da se opustite i napunite novom energijom nakon radnog dana...

Kuću koju je projektovao arhitekta Sebastian Nagy je blagoslovio njen stanar - jedan katolički sveštenik. Dražovce je malo selo u blizini grada Nitra u Slovačkoj. To je tiho i zeleno mesto gde drveće stvara veličanstveni atmosferu.

Sada ulazimo u parohijsku baštu u vlasništvu Rimokatoličke crkve Francis Xavier. Iz zelenila na kraju bašte izvire kameni zid - spomenik. To je kuća koja se zove Otio i na prvi pogled izgleda skromno i rezervisano. Čovek se ovde oseća kao da lebdi između prošlosti i sadašnjosti. Prilikom ulaska u kuću mogli smo očekivati mračnu duhovnu atmosferu, sličnu onoj biblijskoj slici u svetlom i tamnom. Međutim, ovde iznenađuje lepo obasjana unutrašnjost. Postoji prirodni protok od malog hodnika koji ide sve do dnevne sobe. Bele zidove i svetao mermer prati ugrađeni nameštaj. Dizajnirani nameštaj, kao što su Verner Panton stolice i Charles Eames Lounge Chair, sijaju poput dragulja.

Blago okretanje zida u osnovi, omogućava direktan pogled na toranj crkve koja ima simbolično značenje, povezujući sadašnjost sa prošlošću, kao i praktičnu funkciju. Kuća je spoj prostora koji su zasnovani na tradicionalnim estetskim principima. Uredan raspored pod pravim uglom je prirodno podeljen na dnevnu i noćnu zonu. Pored toga, rez u osnovi unosi strogu minimalističku estetiku u skulptorskoj formaciji. Vizuelna veza kuće sveštenika sa crkvenim tornjem bio je jednostavan umetnički cilj, koji je naglašen i zidom koji se blago spušta i odvaja atrijum i parohijsku baštu. Na ovaj način kuća je smeštena u okolinu gde unosi skulptoralnu atmosferu, koja je pojačana samim ambijentom.

"Otio ima avangardne ambicije, ona je predviđena da traje i reaguje na generacijske promene svog stanara, sveštenika.", kaže arhitekta Sebastian Nagy. Sveža i originalna ideja, inspirisana lokacijom na kojoj je rođena, je u skladu sa urednim enterijerom, koji je više za gradski stan nego za seosku kuću jednog sveštenika.

Svet napreduje, a i crkva takođe. Njena tradicija da sponzoriše velika dela najnaprednijih umetnosti i arhitekture je ponovo oživela. Ne na pompezan način, da pokazuje svoje bogatstvo, ali u skromnom projektu koji ne prelazi konačne troškove od 150.000 €.

Sebastian Nagy je rođen 1980. godine, upravo u gradu Nitra. Diplomirao je arhitekturu na Slovačkom Tehničkom univerzitetu u Bratislavi, ali njegova dela su pod jakim uticajem studija na Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stokholmu, Švedska i Berlage institutu u Roterdamu.

Lokacija: Dražovce, Nitra, Slovačka; Investitor: Rimokatolička crkva, Nitra – Drážovce parohija; Autor: Sebastian Nagy; Fotografije: Paťo Safko

Autor teksta: Ing. arch. Andrej Alexy

Izvor: www.ministudio.rs

Povezane teme
X