Arhitektura

ITALIJANSKA VILA

ITALIJANSKA VILA
ITALIJANSKA VILA
ITALIJANSKA VILA
ITALIJANSKA VILA
ITALIJANSKA VILA
ITALIJANSKA VILA

„Osvetljenje, sastavni deo mog projekta, je nešto iznad fizičkog aspekta svetlećeg elementa, čiji se efekat ne može umanjiti na dnevnom svetlu...“, Duilio Damiliano

Jezgro kuće C (Casa C), koja je podeljena na tri dela, čini dnevni prostor u kome su dva velika prozora postavljena jedan naspram drugog. Sa jedne strane pogled hvata pejzaž, obogaćen odrazima vode sa bazena koji leži duž vizuelnog pravca, a sa druge strane je vizura usmerena prema šumi i livadi.

Oni koji se nađu među ovim zidovima neće imati osećaj zatvorenosti, već naprotiv, voda bazena, nebo i livada će im dočarati osećaj prostranosti. Kuća je preplavljena svetlošću i bela boja apsolutno dominira naglašavajući njenu vedrinu. Prostori su povezani serijom unutrašnjih i spoljašnjih soba. Stakleni procep otvara se prema bazenu, stvarajući živahne svetlosne efekte unutra. Belina kamenja je ublažena drvetom, koje definiše spoljašnji prostor za ručavanje. Dve spavaće zone zauzimaju dva krila kuće: jedno je za bračni par, a drugo je za njihovo dvoje dece. U podrumu se nalazi mini gostinski apartman, radna soba i velika teretana, koja uključuje i prostor za opuštanje u obliku staklene kutije. U ove sobe se direktno može ući sa spoljne strane, preko terase i velikih drvenih stepenica u bašti, koje se uzdižu do nivoa zgrade na kome je ulaz.

Noću, osvetljenje igra spektakularnu ulogu, naglašavajući pune i prazne elemente, koji daju karakter kući. Igra vizuelnih nagoveštaja postaje glavna ideja, oko koje se vrti čitava kompozicija projekta.

Lokacija: Cuneo, Italija; Projektni tim: DamilanostudioArchitects; Fotografije: Andrea Martiradonna

Autor teksta: Mina SREĆO

Povezane teme
X