Pravljenje vina ne zahteva samo trud i vreme, već takođe i adekvatan prostor za proizvodnju, odlaganje i degustaciju.
Ovaj projekat, u realizaciji slovenačke arhitekte Sanje Premrn, sadrži mnogo prostora za odlaganje i čuvanje vina, na optimalnoj temperaturi naravno, dok takođe poseduje interesantan način za zabavljanje porodice i prijatelja. Pre nego što uronite u estetske principe dizajna vinskog podruma, morate obratiti pažnju na nekoliko esencijalnih uslova kao što su: ventilacija i sistemi kontrole temperature, podove koji su laki za pranje i održavanje, minimalnu izloženost sunčevoj svetlosti i otpornu radnu površinu. Sve ovo će vam pomoći da pravilno organizujete svoj prostor i stvorite sebi funkcionalan vinski podrum.
"Pravljenje vina je tradicija u Oprehovici, malom naselju južno od Podnanosa u gornjoj Vipava dolini. Gotovo sve porodice ovog kraja poseduju svoje porodične vinograde i ovaj region je poznat po tome jos od 1476. godine", objasnila je Sanja.
Ona je za svoj projekat iskoristila stari ambar i transformisala ga u destileriju, u kojoj se proces proizvodnje vina dešava u prizemlju objekta, dok se odlaganje vrši u njegovom podrumu, koji je vešto proširen radi potrebe za većim prostorom. Na prvom spratu ove rekonstruisane građevine se nalazi prostor za testiranje gotovog proizvoda, koji čini elegantno opremljena prostorija, koja uz sve prateće objekte poseduje ugrađen kamin i sa otvorenim krovnim gredama i kamenim zidovima, i svojim hedonističkim stilom pruža gostima nezaboravne momente druženja i uživanja u njegovom prelepom ambijentu okupanom prirodnom svetlošću.
N.Đ.